Чи вплинуть дострокові вибори на співпрацю з МВФ?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Є великий період політичної невизначеності. Це очевидно. На сьогоднішній день, позиція така, що немає відставки уряду. Можлива відставка Гройсмана, і то, якщо вона буде оформлена.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Андрій Блінов.

«Весь уряд буде в статусі в.о. Згідно КУ, перший віце-прем'єр буде виконувати обов'язки прем'єра. Цей період може тривати довго. Цей парламент не може сформувати коаліцію. Чи будуть все-таки дострокові вибори чи ні, в будь-якому випадку уряд буде в статусі в.о», - говорить Блінов.

При цьому Мінфін залишається, як і ключові фігури в міністерстві, вказав експерт.

Він припустив, що швидше за все зараз будуть переговори з МВФ. Україна ймовірно залишиться в програмі, може будуть якісь пропозиції щодо газу.

Хоча, уточнив він, швидше за все, щодо тарифів, напевно поки буде рішення, що краще нічого не робити – і не підвищувати, і не знижувати.

«Потрібно, щоб ця тема зійшла з порядку. Тим більше, влітку тарифи хвилюють набагато менше», - додав експерт.

На його погляд, багато що залежить від того, якою буде економічна програма нового президента. Під час інавгурації Зеленський говорив в основному про політичні речі.

«Незрозуміло, що буде з економікою? Що пропонують взагалі? Чи буде декларування? Тому, навіть якщо будуть і дострокові вибори, то ми хоча б побачимо список «Слуги народу» і зрозуміємо, хто буде відповідальний за економічну політику», - підкреслив Блінов.

Курс долара, ціни на продукти, основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентомСлово і Діло зафіксувало основні економічні показники країни під час президентських виборів-2019, з якими стартуватиме новообраний президент України.

Економіст зазначив, що самі по собі дострокові вибори не можуть стати перешкодою для отримання траншу.

Однак, зазначив він, зараз для нас важливо не стільки грошове співробітництво, скільки бути в програмі, щоб отримувати кошти від Світового банку, ЄБРР, можливо виходити на зовнішні ринки.

Відносно МВФ, він уточнив, що в цьому році потрібно заплатити $1,8 млрд, але половина з них вже сплачено.

«До того ж є золотовалютні резерви. НБУ свої функції виконує. Наступні великі виплати будуть у вересні. Це 500 мільйонів відсотків і «тіло» боргу. Це перші виплати по реструктуризованих боргах пам'яті Яценюка-Яресько. На це кошти Мінфін буде брати або у міжнародно-фінансових організацій, або спробує взяти в борг на відкритому ринку», - розповідає економіст.

Він наголосив, що до вересня потрібно створити вже більш сприятливі та спокійні умови, щоб запозичити якусь суму грошей у вигляді євробондів.

«Виходячи з нашого платіжного календаря це очевидно», - резюмував Андрій Блінов.

Раніше, «Слово і Діло» зафіксувало основні економічні показники країни під час президентських виборів-2019.

Більше про співпрацю України і МВФ читайте за посиланням.

Відзначимо, можливими датами дострокових виборів до парламенту називають 21 або 28 липня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: