З'ясувалися подробиці зустрічі Зеленського з президентом Угорщини

Читать на русском
Янош Адер запросив президента України відвідати Угорщину і наголосив на зацікавленості в побудові впорядкованих відносин між країнами.

** Президент Угорщини Янош Адер назвав обнадійливими перші переговори з президентом України Володимиром Зеленським, які проводилися 20 травня після інавгурації глави української держави. **

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Радіо Свобода.   Відзначається, що Адер запропонував Зеленському якомога швидше створити спільну комісію, для обговорення всіх спірних питань і їх вирішення. За словами угорського лідера, президент України схвально сприйняв цю пропозицію. «Ми зацікавлені в побудові таких упорядкованих і спокійних відносин, які у нас склалися з іншими нашими сусідами. Адже Україна є найбільшою за чисельністю населення сусідньою державою. Ми готові до цього. У той же час я дав зрозуміти, що закарпатські угорці просять не більше ніж дотримуватися закріплені в Конституції і взяті на себе в міжнародних угодах зобов'язання», - підкреслив Адер.

За його словами, «сьогодні в Україні права угорської меншини більш обмежені, ніж за часів радянської системи» і назвав такий стан «неприпустимим».

При цьому президент Угорщини вказав на демонстрацію Зеленським «відкритості і добрих намірів» в питаннях закарпатських угорців.

Нагадаємо, конфлікт між Будапештом і Києвом розгорівся в 2017 році після ухвалення закону України Про освіту, який визначає українську мову основною в освітньому процесі.

У вересні 2018 року ситуація загострилася після того, як в ЗМІ з'явилося відео, на якому громадяни України в угорському консульстві в Берегово отримують угорські паспорти. При цьому в обмін на присягу вірності Угорщині їх закликають приховувати цей факт від української влади.

У квітні цього року Будапешт назвав неприйнятним ухвалений Верховною Радою закон про мову, який закріплює за українською мовою статус єдиної державної.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: