Порошенко розповів про розбіжності з Угорщиною

Читать на русском
Глава держави підкреслив, що повинен захистити права українських громадян угорського походження, які не знають української мови.

Президент України Петро Порошенко заявив, що проблема з Угорщиною ще не вирішена.

Як інформує «Слово і Діло», про це він повідомив у вівторок, 16 квітня, в ефірі телеканалу 112 Україна.

«Якщо хтось вимагає, щоб за рахунок знання української мови ми намагалися забезпечити тільки якісне вивчення угорської, то моя тверда позиція: я захищаю право кожного громадянина вивчати ту мову, яку він вважає за необхідне. <...> Так ось моя позиція: я повинен захистити права дітей, українських громадян угорського походження, які знають угорську, які вивчають її, які ходять до школи з угорською мовою навчання і не можуть скласти іспити українською мовою, не володіють українською мовою», - зазначив глава держави.

За його словами, така позиція викликана бажанням захистити права дітей, «які повинні мати можливість не тільки в Будапешт, а й до Києва поїхати, вступити до вузу, на роботу влаштуватися».

«На моє глибоке переконання, компроміс може бути тільки таким чином, коли дитина знає українську мову, має всі захищені законом можливості вивчати угорську мову і щаслива, проживаючи в Україні», - вказав Порошенко.

Нагадаємо, закон про освіту набув чинності 28 вересня 2017 року. Він передбачає, що дошкільну і початкову освіту діти можуть отримувати мовою нацменшини, а з 5-го класу - українською. Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

Нещодавно глава адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш вважає «напівфашистським» український закон про освіту і наполягає на внесенні змін.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: