Як повернення Портнова до України вплине на Зеленського?

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Ситуація з поверненням Портнова може сильно розгойдати ситуацію навколо президентства Зеленського.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехолог Тарас Загородній.

«Це стало неприємним сюрпризом для команди Зеленського», - прогнозує експерт.

Він звернув увагу, що в команді Зеленського навіть намагалися знайти виправдання, списуючи на те, що це Порошенко винен, оскільки не проведено розслідування, ніхто нікого не посадив і все такому руслі.

Однак, на його думку, це буде ще більше бити по Зеленському.

«Порошенко та умовно патріотична частина нікуди не дівається і потрібно визнати, що у Порошенка багато щирих прихильників. Тепер вони можуть вказувати, мовляв попереджали, що Зеленський – реванш регіоналів. Мовляв, ось підтвердження, екс-регіонали потроху повертаються в Україну. Тепер це стане проблемою Зеленського», - пояснює Загородній.

Експерт висловив сумніви з приводу того, що реально можуть бути якісь серйозні домовленості з приводу того, що Портнов може працювати із Зеленським. Проте, він припустив, що Портнов буде показувати всім своїм виглядом, що з ним начебто домовилися.

Інавгураційна промова Зеленського: контент-аналізУ своїй інавгураційній промові Володимир Зеленський найчастіше говорив слово я і ні разу не згадав про Росію.

Експерт нагадав, що це в руслі інформації про можливе розслідування ФБР проти Коломойського, заяви адвоката Джуліані про те, що потрібно заарештувати Коломойського нібито через загрозу життю двом американським громадянам.

«Вимога до Зеленському прибрати з його оточення Коломойського – це свого роду сигнал Зеленському. Образно кажучи, ласкаво просимо в реальний світ інтересів. Відмовитися від його впливу, заарештувати його Зеленський не може. Якщо він заарештує - то буде внутрішня війна проти нього ж. Є медіа, ресурс, вплив Коломойського величезний», - міркує політтехнолог.

По-друге, потрібно врахувати, що ця заява з боку Америки, яка надає підтримку і фінансування Україні, акцентував експерт і зазначив, що вкрай важливо, щоб ця підтримка збереглася.

Тому, на його погляд, гра складна. Буде цікаво, як Зеленський буде вибудовувати відносини.

«З огляду на це, повернення Портнова може сильно вдарити по Зеленському. Потрібно буде показувати, що зараз це не реванш регіоналів», - констатував Загородній.

Експерт вважає, що малоймовірно дійде до практичних якихось дій, наприклад скасування закону, про люстрацію. Але, він переконаний, що і без цього це сильно похитне ситуацію.

«Фактично це може використовуватись, щоб показувати – реванш настає. З огляду на те, що симпатиків у Порошенка в Києві багато, можна очікувати і демонстрацій, і вимог до Зеленського. А він не зможе нічого з цими людьми зробити, принаймні публічно», - резюмував Тарас Загородній.

Як відомо, 21 квітня, в день другого туру голосування на виборах президента України, заступник глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов анонсував своє повернення в Україну в травні 2019 року. Також, адвокат Януковича повідомив, що президент-утікач хоче повернутися в Україну.

Тим часом, олігарх Ігор Коломойський повідомив, що має намір жити в Україні найближчі 5 років.

Нагадаємо, сьогодні відбулася церемонія інавгурації Володимира Зеленського. «Слово і Діло» проаналізувало, які слова Зеленський говорив найчастіше і на чому акцентував увагу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: