Сербська церква відмовилася визнати ПЦУ

Читать на русском
Архієрейський собор Сербської православної церкви вирішив не визнавати Православну церкву України.

На офіційному сайті Сербської патріархії з'явився реліз рішень Архієрейського собору, засідання якого проходило з 9 по 18 травня.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Cerkvarium.

«У ньому оголошено, що СПЦ не визнає «парацерковну структуру» в Україні, яку вона вважає досі «церковним розколом», а рішення Вселенського патріарха надати автокефалію - «невдалою спробою вирішити проблему «через коліно», в односторонньому порядку, без діалогу з УПЦ МП і РПЦ і без всеправославних консультацій», - йдеться в повідомленні.

Крім того, наголошується, що Собор «поскаржився» на інші проблеми, які спіткали Сербську Церкву: нерівна боротьба з державами за збереження Косова і Метохії; ворожість і дискримінація СПЦ в країнах колишньої Югославії, особливо в Хорватії, Боснії і Герцеговині, Північній Македонії і особливо Чорногорії; неканонічне вторгнення румунських єпископа і священика на канонічну територію СПЦ у Східній Сербії; зростання чисельності різних розкольників і сектантів і т. п.

Як повідомляє Cerkvarium, це рішення архієрейського собору СПЦ прийнято на тлі візиту архієпископа Кіпру Хризостома в Белград, де він обговорював з патріархом Іринеєм питання визнання ПЦУ.

На початку січня 2019 року знову утворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Раніше Філарет заявив, що юридично Київський патріархат продовжує існувати, і він залишається його чинним ієрархом. Свою відмову від УПЦ КП на Соборі 15 грудня 2018 року патріарх назвав «чисто ситуативною», так як це була вимога Вселенського патріархату, для отримання Томосу про автокефалію.

Також Філарет звинуватив главу ПЦУ Епіфанія в порушенні усних угод, згідно з якими, той нібито повинен був передати керівництво новоствореної церкви Філарету.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: