«Мінськ-3» для Донбасу: чи чекати нових переговорних форматів

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

**«Мінськ-2» почався тоді, коли закінчилися перші Мінські угоди. Умовний «Мінськ-3» або щось, що назвуть інакше, буде в разі або поразки, або перемоги якоїсь зі сторін.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.**

«Дипломатія чітко закріплює фактичне становище армії. Дипломатія – це додаток до фактичної сили. А фактична сила була давно. Тепер українська армія не та, що була в 2014-2016 роках. Відповідно, потрібен новий формат», – зазначив Горбенко.

Інше питання, на основі чого будуватиметься новий формат, додав він.

«Нового Путіна немає, він такий, як і був. Зеленський нічого не змінюватиме. В нього немає повноважень. Без Ради він нічого не зробить», – уточнив політолог.

Є, звичайно, дурний сценарій розпуску парламенту, підкреслив він.

«І в період, коли буде ще не зовсім легітимний президент і вже не буде до кінця легітимного парламенту, може відбутися якесь просування ЗСУ або армії РФ. І тоді може виникнути ґрунт для створення «Мінська-3» з аргументацією на кшталт «або ви здаєтеся, або ми влаштовуємо реальну громадянську війну», – пояснив Горбенко.

«Жовта зона»: як живе Маріуполь через 5 років після заколоту сепаратистівЧерез п'ять років після вуличних боїв 9 травня 2014 року, в Маріуполі спокійно проте в місті ще є прихильники самопроголошеної республіки.

За його словами, це дуже небезпечний сценарій, тому команда Зеленського нібито й говорить про розпуск парламенту, але рішучих кроків не робить.

«Вони, напевно, також розуміють усі ризики», – наголосив експерт.

На його думку, поки малоймовірні нові переговорні формати щодо Донбасу. На Україну попереду чекає ціле літо зі слабким гарантом Конституції й головнокомандувачем. Це також поле для ризиків.

«На оперативному рівні Зеленський поки не такий ефективний, як Порошенко. Хоча, звичайно, в нас парламентсько-президентська республіка й у крайньому разі парламент може витягнути Україну», – акцентував він.

«Однак, знову ж таки, це все не про перемогу, а про мінімальному поразку. Немає в нас таких сценаріїв, що «Мінськ-3» або якийсь новий переговорний формат буде про перемогу ЗСУ. Ми не можемо сказати, що відмовимося від «Мінська-2» на користь нового формату на основі відвоювання частини окупованої території», – резюмував Андрій Горбенко.

Як живе Маріуполь через 5 років після заколоту сепаратистів, читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Також автори «Слова і Діла» писали, що стоїть за указом Путіна про видачу паспортів жителям «Л/ДНР».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: