Чи вплине повернення Коломойського на політичне життя в Україні?

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Повернення Коломойського доволі очікуване, це цілком у його стилі, він провокатор. Проте це може становити небезпеку для країни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Валерій Димов.

«Насправді, в інформаційному полі Коломойський присутній давно, ще з часів передвиборчої кампанії. В українському політикумі обговорювалося, що юрист Коломойського в команді Зеленського, а сам Зеленський мав реагувати на це», – зазначив Димов.

До повернення Коломойського ніщо не заважало Київському окружному адміністративному суду ухвалювати рішення щодо незаконності націоналізації ПриватБанку чи інші неоднозначні рішення, додав він.

«Зараз це певною мірою провокація. Якщо тебе пов’язують із певним олігархом, то краще цьому олігарху не підігрівати ситуацію. Аж ніяк не назвеш вигідною ситуацію, коли олігарх, з яким тебе пов’язують, а іноді й називають маріонеткою, демонстративно приїжджає в Україну», – підкреслив експерт.

Відкритий лист обраному президенту України Володимиру ЗеленськомуВолодимир Зеленський раніше критикував владу за невиконання обіцянок. Аналітики порталу Слово і Діло попереджають: новообраному президенту буде непросто. Кожне його слово уже почали записувати.

Однак це стиль Коломойського. Він схильний до того, щоб перекидати м’яч на поле свого візаві. Тут можна згадати історію з телефонною розмовою Тимошенко та Коломойського, уточнив він.

«Коломойський провокатор, куражна особистість. Протягом всієї діяльності в Україні та за її межами він демонстрував такий стиль поведінки», – констатував Димов.

Також згадується інцидент, коли одному з чиновників висловили претензію щодо наявності в нього двох громадянств. Тоді Коломойський, будучи ще головою ОДА, за власною ініціативою показав, що має три паспорти, акцентував він.

«Це стиль Коломойського. Тому наразі можна сказати, що Коломойський не повертається для того, щоб завтра поїхати до Київського адміністративного суду й розставити там своїх людей. Не буде Коломойський з’являтися в АП Зеленського, де б вона не була – на Банковій, на стадіоні ще десь, щоб обговорити якісь питання і щоб його знімали журналісти», – пояснив політолог.

Він не виключив, що Коломойський може бути присутній на інавгурації. Проте це буде радше демонстрацією його стилю, а не сигналом, що олігарх буде тіньовим главою АП. Зеленському не дуже вигідна така прив’язка. З іншого боку, така прив’язка вигідна якраз Коломойському, оскільки капіталізує його імідж, а значить, його статки та вагу в Україні.

«Зараз Коломойський напружив всіх, в тому числі в команді Зеленського та різко підняв ставки. Це мабуть змусить Зеленського та інших впливових осіб в його оточенні напружитись. Це цілком в стилі олігарха», – наголосив Димов.

Він припустив, що Коломойський буде головним у формуванні пулу мажоритарників від «Слуги народу».

«Формуватиме «обличчя списку» Зеленський. «Продавати квитки» до закритої частини списку буде Коломойський. Частину цих грошей Коломойський дасть мажоритарникам під певні зобов’язання, які потім мають бути конвертовані в капітал. Імовірно, кастинг уже розпочався», – підкреслив фахівець.

Водночас слід розуміти, що передусім Коломойський працює зараз на себе. Йому не обов’язково бути присутнім, щоб Київський суд ухвалив те чи інше рішення, додав він.

«Навряд чи відразу після того, як він повернеться, будуть якісь рухи щодо ПриватБанку, кадрові перестановки, призначення Богдана. Коломойський передусім капіталізує себе. Прямих пов’язаних речей не буде. Звичайно, він зацікавлений у розширенні своїх можливостей в Україні. Проте для того, щоб ухвалювати якісь рішення, є і засоби комунікації, і літаки. За дві години за потреби тет-а-тет можна обговорити будь-яке питання в іншій країні», – пояснив Димов.

Звісно, мають місце внутрішні мотиви, й він намагатиметься розширити свій вплив. Зважаючи на те, що Коломойський не відмежовувався від зв’язків із Тимошенко, якщо зараз існують якісь плани щодо створення певного тандему «недосвідчений Зеленський – досвідчена Тимошенко», то це може бути використано. З іншого боку, Коломойський своїми заявами дискредитує співпрацю України з МВФ. Зокрема, йдеться про його заяву, що дефолт Україні потрібно було оголосити давно, уточнив він.

«Це може мати певні ризики. Дефолт якраз Коломойському вигідний. 2 мільярди, які він хоче отримати від України за ПриватБанк, він може просто скупити через девальвацію. Однак це дуже песимістичний прогноз», – наголосив експерт.

За його словами, Коломойський радше провокатор, причому провокатор, який також має ворогів.

«Тому і Зеленському краще було б відмежуватися від такої опіки, і українському політикуму слід напрацювати відповіді на такого роду виклики. Оскільки те, що для Коломойського є стилем, для України може стати загрозою», – резюмував Валерій Димов.

Додамо, сам бізнесмен підтвердив цю інформацію в коментарі виданню theБабель.

Нагадаємо, раніше Ігор Коломойський заявляв, що готується повернутися в Україну з Ізраїля після інавгурації Володимира Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: