Стихійна торгівля та МАФи: як мери борються з проблемою

Читать на русском

Мало що так псує зовнішній вигляд міста, як МАФи або ряди з незаконною торгівлею. Кіоски, які не виглядають як шедеври архітектури, заполонили не лише спальні райони українських міст, а й історичний центр. Це не лише негарно й не завжди відповідає санітарним нормам, а й заважає елементарній зручності містян. «Слово і Діло» розібралось, як із цим явищем борються мери.

Столичний мер Віталій Кличко минулого року пообіцяв навести лад із торгівлею на Андріївському узвозі й свого слова дотримав. На початку квітня на верхньому майданчику Андріївського узвозу провели демонтаж МАФів. «Власникам же реального українського hand made було запропоновано перебратися на Алею художників нижче, в спеціально відведені місця, які місто створило для них. Hand made-підприємці могли укласти відповідні договори з комунальним підприємством Подільської адміністрації», – коментував ситуацію радник Кличка Дмитро Білоцерковець. Було демонтовано понад десять кіосків, на початку травня територію після демонтажу очистили.

Крім того, Кличко, ще балотуючись на посаду мера, в своїй програмі пообіцяв встановити нові правила й жорстко контролювати розміщення тимчасових торгових споруд. Ця обіцянка все ще в процесі виконання. У березні 2015 року Кличко підписав розпорядження «Про комплекс організаційних заходів щодо впорядкування розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в м. Києві». Також була затверджена комплексна схема розміщення МАФів у місті.

Також досі бореться з незаконною торгівлею мер Дніпра. «Ми ліквідуємо незаконну торгівлю, наведемо лад на ринку зовнішньої реклами і в інших сферах, як би «тіні з минулого» цьому не пручалися», – заявив Борис Філатов у травні 2016 року. На початку 2017 року він повідомив, що був знесений незаконний ринок «Торжок» розташований упритул до центрального міського проспекту.

Пізніше мер говорив про більш радикальні способи боротьби: «Їду містом. МАФи, МАФи, МАФи. Вони плодяться, як гриби. Ми зносимо їх зі змінних успіхом, але вони не здаються. Панове власники, я вас усе одно знесу, викорчую, поріжу й навіть спалю». А рік тому в Дніпрі з ініціативи Філатова стартувала операція з демонтажу «наливайок». Тож боротьба триває.

Владислав АтрошенкоМіський голова Чернігова
Атрошенко запевнив, що центральна частина міста буде звільнена від кіосківСказано 18 квітня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Анатолій Бондаренко одну зі своїх обіцянок уже провалив. У серпні 2017 року він обіцяв, що не допустить розміщення чергової торгової точки на площі 700-річчя в Черкасах. Причому для її розміщення вже зрізали кілька дерев. Але через місяць на площі встановили черговий кіоск і в грудні ситуація не змінилася.

Майже два роки тому Бондаренко заявляв про намір знести МАФи, встановлені перед універмагом на Центральному ринку. У міській раді повідомили, що земельна ділянка перед універмагом надана ТОВ «Добробут» в оренду на 49 років. Станом на січень МАФи там не демонтовані.

Мер Львова Андрій Садовий улітку минулого року дав обіцянку зменшити кількість МАФів у місті: «Ми чітко деталізуємо, який МАФ і де розташований. І МАФів стане у Львові менше, однозначно. Просто ми не будемо їм продовжувати договори на наступний рік». Поки про результати роботи Садовий не повідомляв.

Нагадаємо, «Слово і Діло» подивилося, що мери обласних центрів вказали в своїх деклараціях.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: