Відмова від «Мінська» після зняття санкцій з РФ: що буде з угодами

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Безумовно, РФ має своє лобі і у Франції, і в Німеччині. Існує розгалужена мережа лобістів інтересів РФ на території ЄС. Ми пам'ятаємо історію з Нідерландами, Італією, Великою Британією.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко.

«Час від часу проглядається лобіювання інтересів РФ, у тому числі пов'язаних із тим, щоб повернути право голосу РФ у Раді Європи, зняти санкції. На це витрачаються десятки мільйонів євро. Мережа лобі дійсно дуже розгалужена й добре фінансується», – зазначив Дяденко.

Якщо говорити про вихід із «Мінська» в разі скасування санкцій, то потрібно розуміти, що гарантами Мінських угод є також Франція й Німеччина. Перш ніж робити такий крок, Україна має проконсультуватися з цими країнами, уточнив він.

«І вкрай малоймовірно, що така пропозиція Києва викличе підтримку Парижа й Берліна», – додав експерт.

«Все-таки Мінські угоди дали свій результат у певний момент. Зупинити гостру фазу конфлікту змогли. І острах погіршення ситуації може бути аргументом з боку Меркель і Макрона, які наполягатимуть на реалізації «Мінська», – підкреслив він.

Політолог припустив, що зараз будуть зроблені якісь кроки, щоб перевести «Мінськ» у практичну площину.

«Після інавгурації Зеленського можуть бути розпочаті дипломатичні переговори з цього приводу», – акцентував він.

«Новий парламент може бути іншим за своїм представництвом і, можливо, буде вжито якихось заходів для виконання «Мінська», – резюмував Михайло Дяденко.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що якщо Франція, Німеччина та інші країни ЄС відмовляться від санкцій проти РФ, то Україна відмовиться від «Мінська», додавши, що його «вбила» не лише Росія, а й Європа.

Також у Брюсселі Клімкін підкреслив, що Україні не потрібна «порожня декларація, де лише слова змінюють місцями».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: