П'ятиріччя існування «Л/ДНР». Коли кінець?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Як би себе не називали «Л/ДНР», це терористичні організації. Тероризм – злочин проти держави, наразі проти України. Ці організації покликані підірвати суспільний лад.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.

«Коли відновиться кордон РФ з Україною, чітко затверджений, тоді й завешиться робота цих терористичних організацій. «Л/ДНР» живуть на одному ресурсі, при цьому навіть не стільки фінансовому. Ресурс цей – сила російської армії», – зазначив Горбенко.

Звичайно, є абсолютно казкові варіанти. Наприклад, якщо росіяни зміцнять кордон за тим поділом, який є зараз, і проголосять там якийсь округ, автономію, уточнив він.

«Тоді так звані «Л/ДНР» можуть існувати стільки, скільки існуватиме Росія», – додав експерт.

Справжня мета РФ – зробити так, щоб «Л/ДНР» не було, а була Луганська автономія та Донецька автономія в складі Української Федерації.

«Це те, чого реально хоче РФ. Федеративний устрій щонайменше передбачає двопалатність. Двопалатність вигідна, тому що завжди в законодавчому органі влади будуть представлені маріонетки Росії. І те, що зараз відбувається, – спосіб для РФ домогтися впливу на Україну», – пояснив він.

На його переконання, головне завдання РФ – щоб Україна не виходила з їх політичного простору, залишалася зоною інтересів. Щойно РФ втратить Україну, будь-які геополітичні проекти щодо регіонального чи світового лідерства Росії перестануть працювати.

«Там немає ані економіки, ані населення, ані культурного простору. Тому Україна їм важлива й тому є «ДНР» та «ЛНР» в тому вигляді, в якому вони існують», – підкреслив Горбенко.

Він нагадав, що в Ізраїлі свого часу була певна парадигма. Суть у тому, що кожен ворог Ізраїлю розумів, що рано чи пізно до нього прийдуть якісь люди й принесуть смерть. Таким чином Ізраїль захищається на особистому рівні. Помста за теракт на мюнхенській Олімпіаді – основна політика захисту, акцентував він.

«Щодо нашої ситуації – чи це робить СБУ, чи це робить сам Кремль, суть зараз полягає в тому, що ким би ти не був – «куратором», «ватажком» чи кимось іншим – у підсумку ти помреш не своєю смертю», – наголосив політолог.

«Жовта зона»: як живе Маріуполь через 5 років після заколоту сепаратистівЧерез п'ять років після вуличних боїв 9 травня 2014 року, в Маріуполі спокійно проте в місті ще є прихильники самопроголошеної республіки.

На сьогодні ми бачимо, що фігури, причетні до «Л/ДНР», закінчують своє життя не від хвороб і не в лікарні, додав він.

«З одного боку, це й суверенітет України, з іншого – гарантія свого роду справедливості. Коли це зникне, ці терористичні організації можуть стати реальними. На сьогодні кожен, хто зараховує себе до цих терористичних організацій, має розуміти, що з ним розбереться або ФСБ, або СБУ, або будуть місцеві розбірки», – резюмував Андрій Горбенко.

Як живе Маріуполь через 5 років після заколоту сепаратистів, читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Також автори «Слова і Діла» писали, що стоїть за указом Путіна про видачу паспортів жителям «Л/ДНР».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: