Уже 874 дні Порошенко не підписує й не ветує один з ухвалених Радою законопроектів

Читать на русском
Під час націоналізації ПриватБанку Рада ухвалила проект закону про повне відшкодування державою вкладів фізичних осіб у державні банки. Однак президент досі не підписав цей документ.
Петро Порошенко

У розпал процесу націоналізації ПриватБанку, який був найбільшим банком України, Верховна рада ухвалила президентський законопроект про внесення зміни до закону України «Про банки та банківську діяльність» щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб. Нагадаємо, законопроект був визначений як невідкладний і був ухвалений депутатами 20 грудня 2016 року.

Через два дні законопроект був відправлений на підпис президенту України Петру Порошенку. Однак минуло вже 874 дні, тобто два роки й майже 5 місяців, каденція Порошенка добігає кінця, а документ і досі не завізований главою держави.

Нагадаємо, відповідно до Конституції України, глава держави має 15 днів на те, щоб підписати ухвалений ВРУ законопроект або накласти на нього вето.

Суть законопроекту полягає в тому, що держава гарантує 100% суми вкладів у всіх державних банках, тобто повне страхування вкладів, у тому числі тих, які перевищують 200 тис грн. Відповідні гарантії, крім Ощадбанку, отримали Укрексімбанк та одержавлений Приватбанк.

Як Порошенко порушує КонституціюПрезидент України зобов’язаний підписати ухвалений Верховною Радою проект закону протягом 15 днів або повернути до парламенту. Але на практиці деякі законодавчі ініціативи чекають роками, а інші підписуються в день надходження на Банкову.

Законопроект мав «відновити довіру вкладників і надати приклад відповідального ставлення власника банку до забезпечення інтересів клієнтів». Після його ухвалення вкладники ПриватБанку дещо заспокоїлися, адже йшлося про те, що держава бере на себе обов’язок із гарантування відшкодування фізичним особам-вкладникам державних банків тієї частини суми вкладу, що перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладами.

При цьому для цих фізичних осіб також мали б зберігатися гарантії за вкладами в сумі, що не перевищує граничного розміру відшкодування коштів за вкладами. Але закон досі не набув чинності. Президент мав підписати його протягом 15 днів від моменту, як документ був переданий на підпис главі держави. Порошенко і не наклав на нього вето, і не підписав.

Раніше ми аналізували, які законопроекти не підписав Петро Порошенко, порушуючи Конституцію України.

Також ми писали, що суд об'єднав 5 позовів Коломойського до НБУ та ПриватБанку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: