У Мін'юсті виправдовують недбалість роботи антирейдерської комісії на догоду рейдерам сільгосппідприємства на Чернігівщині

Читать на русском
Під час судового засідання представник Мін'юсту визнала несумлінність роботи членів Антирейдерського комісії в справі про рейдерське захоплення сільгосппідприємства Промстройінновація.

У вівторок, 14 травня, під час судового засідання у справі №826/15515/18 представник Міністерства юстиції України визнала несумлінність роботи членів Антирейдерського комісії в справі про рейдерське захоплення сільгосппідприємства «Промстройінновація» на Чернігівщині.

Як пише «Слово і Діло», про це інформує Нова Влада.

Відео засідання можна побачити ТУТ.

Судове засідання 14.05.2019Слово і Діло

Справу розглядає Шостий апеляційний адміністративний суд Києва за скаргою Мін'юсту та представників ряду агропідприємств. Вони намагаються оскаржити рішення Окружного адміністративного суду м.Києва про повернення агрохолдингу у власність компанії «Скайнет Маркетинг ЛТД», яка влітку торік зазнала рейдерської атаки.

Частками в ТОВ «Промстройінновація» володіли три фірми: «Скайнет Маркетинг ЛТД» належав контрольний пакет (75%), і рівні частки розділили «Смарт лайф ЛТД» (12,5%) і «Аксаков ЛТД» (12,5%).

У липні 2018 року державний реєстратор Ірина Мамай без відома власника компанії «Скайнет Маркетинг ЛТД» внесла зміни до державного реєстру юридичних осіб, прибравши цю компанію з числа засновників ТОВ «Промстройінновація».

Після цього протягом двох тижнів власники «Смарт лайф ЛТД» і «Аксаков ЛТД» провели 42 нові реєстраційні дії у відношенні ТОВ «Промстройінновація», і підконтрольних їй сільгосппідприємств. Зокрема, вони змінили директорів підконтрольних агрохолдингу підприємств - ТОВ «Виробниче об'єднання «Прилуцьке» і СТОВ «Богданівське», і продали дев'ять службових автомобілів і сільгосптехніку. Рейдерське захоплення цих підприємств було здійснене на початку серпня 2018 г. На їх територію зайшли невідомі люди, які представилися новим керівництвом.

«Скайнет Маркетинг ЛТД» подала скаргу на дії Ірини Мамай в профільний орган Міністерства юстиції - Комісію з розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Але Комісія відмовила Головачу в розгляді цієї справи, пославшись на п'ять судових справ, які нібито розглядали цю ж проблему щодо даних компаній.

Нагадаємо, раніше, 7 травня, під час судового засідання в Шостому апеляційному адміністративному суді Києва представник Міністерства юстиції, відповідаючи на питання адвоката «Скайнет Маркетинг ЛТД», визнала, що у так званій Антирейдерського комісії не було законних підстав відмовити в розгляді скарги на дії державного реєстратора.

Фрагмент даного судового засідання можна побачити ТУТ.

Судове засідання 07.05.2019Слово і Діло

Під час судового засідання сьогодні, 14 травня, колегія суддів на чолі з Володимиром Мельничуком поставила ряд питань представнику Міністерства юстиції України. Зокрема, суд вирішив з'ясувати, на яких підставах Антирейдерська комісія відмовила компанії «Скайнет Маркетинг ЛТД» в розгляді її скарги.

«Розглядаючи скаргу, ми зайшли до Реєстру судових рішень і побачили там кілька справ, в яких фігурують деякі з компаній, що і в скарзі до Комісії. Так, суть звернення відрізнялася, нам було досить того, що компанії майже все одні й ті ж», - сказала вона.

«Але закон вимагає, щоб і суть питання, і сторони спору були одними і тими ж. Виходить, що ви діяли не за законом», - апелював суддя Володимир Мельничук.

Також суддя запитав, чому Міністерство юстиції захищає компанію, яка надала нотаріусу і державному реєстратору підроблені документи. При цьому, представник Міністерства юстиції України відповіла, що Антирейдерська комісія Мін'юсту не має повноважень перевіряти, чи використовувалися під час перереєстрації компанії підроблені або ці документи.

«Закон передбачає, що при здійсненні реєстраційної дії державний реєстратор завантажує в профільний реєстр все копії документів, що надаються в рамках цієї події. Комісія може зайти в електронний реєстр і ознайомитися з цими документами. Але перевірити, чи не є ці документи підробкою, ми не можемо. Для проведення такої експертизи потрібно задіяти інші уповноважені експертні організації», - пояснила вона.

Також в Мін'юсті визнали, що вони не перевіряли законність проведення всіх 42-х дій державного реєстратора, які були здійснені протягом двох тижнів після силового заходу на підприємства ТОВ «Прилуцьке ХПП» і СТОВ «Богданівське».

Суд вирішив більш детально ознайомитися з матеріалами справи і оголосив перерву, призначивши наступне засідання на 9:30 21 червня.

Нагадаємо, спеціалізована антикорупційна прокуратура за скаргою власника компанії «Скайнет Маркетинг ЛТД» Олександра Головача почала розслідування можливої ​​причетності нардепа Валерія Дубіля і депутата Чернігівської облради Олега Авер'янова до атаки на агрохолдинг і активи агробізнесмена.

Згідно з інформацією з відкритих джерел, 18 грудня 2018 року суд першої інстанції визнав протиправним і скасував наказ Міністерства юстиції України №2857 / 7 від 13.08.2018 р «Про відмову в задоволенні скарги компанії «Скайнет Маркетинг ЛТД».

Також суд зобов'язав Мін'юст відновити відомості в Єдиному держреєстрі юросіб та Держреєстрі прав на нерухоме майно до стану, що існував станом на 15.07.2018 р щодо ТОВ «Промстройінновація», ТОВ «Оріон-СКТ», СТОВ «Богданівське» і ТОВ «Виробниче об'єднання «Прилуцьке». Таким чином, всі 42 реєстраційні дії щодо цих товариств і їх нерухомого майна, що проводяться в період з 16.07.2018 р по 09.08.2018 р повинні бути анульовані.

Після цього представники нового керівництва СТОВ «Богданівське» і ТОВ «Виробниче об'єднання «Прилуцьке»(з боку «Смарт лайф ЛТД» і «Аксаков ЛТД») подали скаргу на рішення суду першої інстанції. Вони вимагають скасувати це рішення в апеляційному порядку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: