Релігійні лідери, Гройсман та Фріланд: з ким після виборів зустрічався Зеленський

Читать на русском

У найближчі тижні відбудеться інавгурація нового президента України. Верховна рада сумнівається, на яку дату призначити церемонію, а Володимир Зеленський поки лише готується прийняти справи з управління країною. Обраний глава держави ще не розкриває карти, кого призначить на ключові посади, зате із задоволенням ділиться інформацією, з ким проводить переговори. «Слово і Діло» зібрало зустрічі Зеленського в хронологічному порядку.

Буквально за чотири дні після виборів у Зеленського відбулася перша міжнародна зустріч – з міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічусом. Голова МЗС запропонував Зеленському допомогу у впровадженні реформ в Україні у сферах боротьби з корупцією та правоохоронній системі. Він також підтвердив, що Литва підтримує територіальну цілісність України.

Кілька днів Зеленський витратив на те, щоб зустрітися з релігійними лідерами в Україні: головою Православної церкви Епіфанієм, патріархом Філаретом, представниками мусульманських об'єднань, членами Ради рабинів і головою Української греко-католицької церкви Святославом Шевчуком.

З українських політиків з обраним президентом пощастило зустрітися прем'єр-міністру Володимиру Гройсману, спікеру парламенту Андрію Парубію та членам деяких фракцій. Гройсман ще перед зустріччю із Зеленським заявив про готовність працювати з ним, а після розповів, що в нього залишилися «абсолютно нормальні враження». На зустрічі Зеленського та Парубія обговорювали дату інавгурації й, судячи з усього, спільного розуміння не дійшли.

Крім того, Зеленський зустрівся з єврокомісаром Йоганнесом Ганом і міністром закордонних справ Канади Христею Фріланд. На цих зустрічах обговорювали, в тому числі, конфлікт на Донбасі.

Телефонні розмови обраний глава держави провів із головою Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, сенатором США Робом Портманом та послом Китаю Ду Веєм.

Нагадаємо, представник штабу Володимира Зеленського Дмитро Разумков розповів, чому вони наполягають на інавгурації 19 травня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: