Зеленський перемагає на виборах: хто вже привітав майбутнього президента України

Читать на русском

Володимир Зеленський із великим відривом перемагає на президентських виборах в Україні – Центральна виборча комісія порахувала 99,5% протоколів. Офіційне оголошення результатів може трохи затягнутися через свята й вихідні, але деякі світові лідери, посли зарубіжних країн та інші політики не стали чекати й уже привітали Зеленського з перемогою. «Слово і Діло» розбиралося, хто це був.

Одним із перших Зеленського привітав чинний президент Петро Порошенко. Порошенко, виступаючи в своєму виборчому штабі, визнав поразку й заявив, що привітає Зеленського, а в разі необхідності надаватиме йому підтримку. «Щойно мені зателефонував президент Порошенко, визнав мою перемогу й привітав із нею», – повідомив Зеленський під час свого брифінгу.

Зі світових лідерів одним із перших зателефонував президент Польщі Анджей Дуда: він привітав і запросив Зеленського до Польщі. «Цей вибір є вираженням очікувань українського суспільства щодо значного прискорення дій органів державної влади щодо реформування політичної та економічної сфери країни та гарантування безпеки й стабільності в Україні», – йдеться в повідомленні прес-служби Дуди.

Подзвонив Зеленському й Дональд Трамп. Президент США, як повідомили в Білому домі, заявив про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Телефонував також президент Франції Еммануель Макрон, з яким Зеленський буквально нещодавно провів зустріч у Парижі.

Привітали Зеленського голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер і президент Європейської ради Дональд Туск, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, прем'єр Великої Британії Тереза Мей, прем'єр Канади Джастін Трюдо. Всі вони висловили готовність і надалі співпрацювати з Україною. Канцлер Німеччини Ангела Меркель оприлюднила привітання 22 квітня, політик запросила Зеленського до Берліна. «Стабілізація України й мирне врегулювання конфліктів так само важливе для мене, як і реалізація судової реформи, децентралізація та боротьба з корупцією», – підкреслила вона.

Від Кремля привітань не було, але були від опозиційного політика Олексія Навального (побажав Україні процвітання) та глави Чечні Рамзана Кадирова. Той побажав Зеленському «успіхів у єднанні народів України та Росії».

Нагадаємо, штаб кандидата в президенти Володимира Зеленського не прийняв привітання Віктора Януковича з перемогою на виборах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: