Автономія Закарпаття: чи є загроза дестабілізації в регіоні

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Передусім, слід пам'ятати про вибори до Європарламенту. Це риторика для внутрішнього електорату, а не для України.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля.

«Угорська праворадикальна партія «Йоббік» конкурує з партією Орбана. Партія Орбана, взявши частину гасел партії «Йоббік», фактично забрала в них частину електорату й перемогла з результатом, який дав змогу сформувати більшість самостійно. Лідер ультраправої партії передусім намагається заручитися підтримкою угорців, у тому числі діаспори», – зазначив Воля.

При цьому він звернув увагу, що навіть лідер угорської праворадикальної партії говорив про автономію в перспективі. Ніхто не говорив, що це буде вже завтра.

На його думку, це вкотре підтверджує, що такі заяви – не що інше, як боротьба за голоси угорців перед виборами до Європарламенту.

«Ці заяви адресовані не стільки угорцям, які проживають в Україні, скільки тим, які живуть в Угорщині, на териорії ЄС, тим, хто потенційно може проголосувати за партію «Йоббік», – уточнив експерт.

Скільки дітей в Україні навчаються мовами національних меншин?Аналітики «Слова і Діла» підняли статистику і розібралися, скільки учнів в Україні навчаються мовами національних меншин.

За його словами, наразі сценарій дестабілізації Закарпаття – лише гіпотеза. Поки немає загрози силового протистояння, наприклад, місцевих етнічних угорців та українських націоналістів.

«Українська влада стримуватиме «гарячі голови», якщо не буде інспірування іноземних спецслужб для того, щоб спровокувати якісь протистояння. Хоча навіть якщо якісь іноземні спецслужби захочуть за це взятися, потрібно, щоб їхні люди були в українській владі», – пояснив Воля.

З точки зору сьогодення, найближчі два роки дестабілізація Закарпаття виглядає малоймовірною, однак усе змінюється. Поки невідомо, як розвиватиметься політична ситуація в Україні після парламентських виборів, акцентував він.

«Якщо буде хаос, не вдасться сформувати коаліцію, не буде нормального підходу до нацменшин, то загострення не виключене. На тлі політичної кризи можуть виникнути обставини, якими можуть скористатись різні сили», – підкреслив політолог.

Крім того, дестабілізація Закарпаття можлива за допомогою двох складових – угорської громади, що живе на Закарпатті, а також українських націоналістів, які живуть в Україні, додав він.

«Для того, щоб створити конфлікт, потрібно мати вплив, керувати обома руками в цьому конфлікті», – резюмував Володимир Воля.

В МЗС України вже заявили, що автономія для угорців у Закарпатській області неможлива за визначенням.

Скільки дітей в Україні навчаються мовами національних меншин – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: