Парламентські вибори: чи має Гройсман шанси знову очолити уряд

Читать на русском
Микола Давидюкполітолог

Мерство, спікерство, віце-прем’єрство, прем’єрство – за біографіэю, з точки зору свого образу, Гройсман потрапляє в соціологію. Це політик і новий, і з досвідом.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор аналітичного центру «Політика» Микола Давидюк.

«Враховуючи, що він був лідером децентралізації, багато адекватних управлінців якраз можуть із ним піти, для них Гройсман буде тим потягом, який затягне їх до парламенту й зможе з ними ухвалювати свої реформи», – зазначив Давидюк.

На його думку, Гройсману не потрібні об’єднання, він зможе взяти 5%, потрібно просто організуватися в партію й запустити її.

«Це навряд чи буде проблемою», – додав він.

«Зрозуміло, що будуть ситуативні союзники, але центральною фігурою навряд чи буде хтось інший», – уточнив політолог.

Життєвий принцип Гройсмана – виконання обіцянок: перевіряємо, чи так цеВолодимир Гройсман говорив, що виконання обіцянок – це його життєвий принцип. Слово і Діло перевірило, чи дотримується прем'єр свого принципу.

Щодо взаємодії із Зеленським, то якщо новообраний президент рухатиметься в проєвропейському напрямку, то Гройсман може навіть допомогати йому. Це лягає в його стратегію розвитку, підкреслив він.

«Звичайно, якщо Зеленський дивитиметься в напрямку РФ, то Гройсман може йому протистояти. Все залежить від подальшої політики Зеленського», – акцентував Давидюк.

Гройсман на сьогодні є консенсусною фігурою, тому може очолити уряд після парламентських виборів. Гройсман є політиком національного масштабу без якоїсь окремої регіональної прив’язки, констатував він.

«Прив’язки на кшталт тільки Захід чи тільки Схід зазвичай розривають країну. Географічна прив’язка Гройсмана якраз більш центральна, національна. Це його сильна риса й саме те, що на часі», – наголосив експерт.

Він нагадав, що Зеленський набрав 73% в усій країні, тобто він об’єднавча фігура. Відповідно, й прем’єр має бути об’єднавчою фігурою.

«До того ж Зеленському потрібен досвідчений прем’єр. Зараз про це говорить уся соціологія. Тобто технічну роботу має виконувати людина, яка може виконати її якісно. Тому якраз Гройсман може розглядатись як одна з перших кандидатур на посаду прем’єр-міністра», – резюмував Микола Давидюк.

Відзначимо, неофіційна кампанія на підтримку Гройсмана вже розпочалася: на вулицях з'явилися банери з написами «Лідерство – це відповідальність», а в Facebook з'явилася сторінка GoGro, на якій написано «Підтримуємо проєвропейський курс уряду Гройсмана». Більш цікавий напис на рекламі сторінки – «Довіряєш справам, а не обіцянкам? Нас багато. Підписуйся».

У зв'язку з такою позицією прем'єра аналітики «Слова і Діла» з'ясували, як Гройсман справляється зі своїми обіцянками.

Чому Гройсман іде в самостійне політичне плавання, читайте в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: