Чому Вакарчуку зараз буде складніше увійти в політику, ніж рік тому?

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт
Віктор Таранполітичний експерт

Вакарчук зможе відкусити частину рейтингу не стільки Зеленського, скільки поки що чинного президента. Вакарчук переважно орієнтуватиметься на більш патріотично налаштований електорат.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Петро Олещук.

Навряд чи повернення в політику мотивоване бажанням самого Вакарчука, зазначив він.

«Сумнівно, що це внутрішня потреба Вакарчука. Скоріш за все, на нього тиснуть різні люди з оточення, які хочуть під його прикриттям потрапити в політику», – припустив Олещук.

За його словами, можливості у Вакарчука є, але зараз йому буде набагато складніше увійти в політику, ніж рік тому. По-перше, тоді від нього насправді цього чекали.

«По-друге, зараз до Вакарчука вже ставитимуться більш скептично в контексті його постійних нечітких заяв, невизначеності. Йому потрібно буде зараз довести, що це справді серйозно, а не чергові ігри», – пояснив він.

Експерт підкреслив, що наразі Вакарчук не стане сильним конкурентом для Зеленського. Радше є шанс просто стати нішевим політиком. При цьому якихось особливих перепон для подальшої співпраці Зеленського та Вакарчука немає.

Фронтмен для Ради: як і з ким Святослав Вакарчук збирається до парламентуЧи вдасться Святославу Вакарчуку переконати виборців знову повірити в його похід у велику політику? Про шанси, ймовірних соратників та стратегію дій розмірковував політолог Олександр Радчук.

На його переконання, все залежатиме від багатьох обставин, структури парламенту.

«Не факт, що пройде Вакарчук. Якщо пройде, то незрозумілою залишається структура парламенту. Зрозуміло, що суто технологічно та психологічно співпрацювати між собою їм комфортніше, аніж з іншими політичними силами. Співпраця зі старими політичними силами як для Вакарчука, так і для Зеленського буде серйозним репутаційним ризиком», – уточнив Олещук.

Політолог Віктор Таран зазначив, що на цьому етапі важливо, щоб Вакарчук презентував ідеологію та програму своєї партії, показавши команду, яка втілюватиме її засади на центральному та місцевому рівнях.

Він звернув увагу на квітневу соціологію, згідно з якою підтримка виборчого блоку Вакарчука становить менш ніж 2%, тому шанси на проходження до парламенту в нього наразі невеликі.

«Це пов’язано як із невизначеністю співака щодо своєї ймовірної політичної кар’єри, так і з тим, що в електоральній ніші, в якій він збирається працювати і яка нараховує 15-20%, уже досить тісно. Там активно працюють БПП, УДАР, «Самопоміч», «Громадянська позиція» та політична сила Володимира Гройсмана, створення якої анонсував прем’єр-міністр нещодавно», – пояснив фахівець.

Як повідомлялося, Святослав Вакарчук 16 травня представить свою команду та програму для участі в парламентських виборах.

Раніше «Слово і Діло» зібрало, що в соціальних мережах думають про рішення Вакарчука знову піти в політику.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: