Вакарчук іде на парламентські вибори: які шанси в українського співака

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Святослав Вакарчук 16 травня представлятиме свою команду та програму для участі в парламентських виборах. Імовірно, 16 травня ми побачимо презентацію, яка складатиметься з двох частин. По-перше, структурована політична програма Вакарчука, по-друге, представлення частини його команди.

Таку думку в своєму блозі висловив голова центру «Ейдос», політолог Віктор Таран, пише «Слово і Діло».

Чому так важливо продемонструвати суспільству структуровану політичну програму?

Протягом останнього року ми чуємо від Святослава Вакарчука лише його бачення трансформації української політики, яке будується на загальнолюдських цінностях та принципах, зазначив Таран.

«Однак, на жаль, лише з цих тез ніхто не може зрозуміти, на базі якої ідеології він збирається змінювати країну. Хто він? Ліберал? Консерватор? Соціаліст? Християнський демократ?», – підкреслив він.

Можливо, такою тактикою він сподівається повторити стратегію Володимира Зеленського, однак це навряд чи вдасться. Якщо повноваження президента в очах суспільства дещо розмиті, то повноваження народного депутата мають чіткі рамки. Це пропонування законодавчих ініціатив, які змінюватимуть економічний та соціальний ландшафти країни, уточнив експерт.

Вакарчук заявив, що йде в політику: реакція соцмережМузикант Святослав Вакарчук заявив, що йде в політику. Але знову нічого не сказав про свою участь у президентських виборах.

«І тут потрібно чітко визначатися, яким ідеологічним інструментом ти будеш це робити. Варто, з огляду на ідеологічну базу, чітко позиціонувати себе в питанні, якою буде податкова система, та артикулювати ставлення до ринку землі, комунальних тарифів тощо», – констатував він.

З кого складатиметься команда?

Команда Святослава Вакарчука складатиметься з людей, які, за словами співака, є державниками, що реалізували себе в інших сферах (політика, бізнес, громадський сектор тощо), акцентував Таран.

Також ці люди повинні мати чіткі принципи та цінності, щоб вистояти в політиці. Остаточний список наразі невідомий, оскільки переговори ще тривають, додав він.

Які шанси в Святослава Вакарчука

Політолог уточнив, що про це поки зарано говорити. Однак на цьому етапі найголовніше, щоб Вакарчук дав принципову згоду йти в політику. Після цього він має презентувати ідеологію та програму своєї партії, показавши команду, яка втілюватиме її засади на центральному та місцевому рівнях.

Він звернув увагу на квітневу соціологію, згідно з якою підтримка виборчого блоку Вакарчука становить менш ніж 2%, тому шанси на проходження до парламенту в нього наразі невеликі.

«Це пов’язано як із невизначеністю співака щодо своєї ймовірної політичної кар’єри, так і з тим, що в електоральній ніші, в якій він збирається працювати і яка нараховує 15-20%, уже досить тісно. Там активно працюють БПП, УДАР, «Самопоміч», «Громадянська позиція» та політична сила Володимира Гройсмана, створення якої анонсував прем’єр-міністр нещодавно», – пояснив фахівець.

За його словами, Вакарчук може подолати несприятливі обставини й потрапити до парламенту у двох випадках. Перший – Вакарчук пропонує принципово нову інноваційну програму розвитку країни та демонструє яскраву кадрову палітру своєї політичної сили. Другий – об’єднується влітку з іншою партією й створює ситуативний блок. Теоретично він може це зробити з Порошенком, Гройсманом чи Гриценком.

«Як бачимо, варіантів повернутися в політику у Вакарчука досить багато. І завадити їх втіленню може лише одне – невизначеність та сумніви співака в доцільності цього кроку», – резюмував Віктор Таран.

Нагадаємо, раніше Святослав Вакарчук заявив про те, що готовий піти в політику й працюватиме над тим, щоб привести до влади якомога більше молодих професіоналів – людей майбутнього.

Також «Слово і Діло» зібрало, що в соціальних мережах думають про рішення Вакарчука знову піти в політику.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: