Чому РФ спробує влаштувати нову газову війну та на що розраховує?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Останні дві зими в РФ уже не було інформаційного потоку на тему, що Україна замерзне без російського газу. Вони побачили, як ми пройшли 2015-2016, 2016-2017 роки. Однак, звичайно, пропагандисти розкручуватимуть це знову, адже РФ зараз має кілька цілей.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

«По-перше, спроби створити газову в Україні кризу потрібні Кремлю, щоб показати пальцем, грубо кажучи, що це Україна винна, адже не хоче підписувати новий контракт із «Газпромом». Таким чином, вони можуть апелювати до того, що зараз уже точно потрібно швидко добудовувати «Північний потік-2» та другу гілку «Турецького потоку», – зазначив Гончар.

Він припустив, що в такий спосіб РФ апелюватиме до Європи, що, мовляв, поки для Москви змінюють директиви, перешкоджають будівництву «Північного потоку-2», в реальності проблеми створює саме Київ.

«Друге завдання – продемонструвати, що лише російський газ є найдешевшим і найнадійнішим джерелом», – додав експерт.

Проте, за його словами, якщо ця криза відбудеться, то в Європі особливих проблем не буде.

«Можуть поставити на європейські термінали додаткову кількість скрапленого газу й дефіцит буде подоланий. Так, це буде дорожчий газ, але США вже заявили, що вони готові це зробити – збільшити обсяги постачання газу на європейський ринок», – підкреслив Гончар.

До того ж, уточнив він, у Путіна в одній руці кийок «Газпрому», а в іншій – від приватних компаній, які також постачають скраплений газ на європейський ринок.

«З одного боку, вони спровокують певний дефіцит газу, з іншого – Кремль «допомагатиме» Європі долати газову кризу, спричинену нібито Україною, поставками скрапленого газу з Ямальського півострова. Очевидно, розгорнуть потужну кампанію на тему «Європі не обійтись без російського газу», а тут ще й нестабільна транзитна ланка, яку потрібно прибрати. Ймовірно, ще й звинуватять американців, що ті через українців спровокували газову кризу в Європі, оскільки США потрібен ринок ЄС для свого дорогого скрапленого газу», – пояснив фахівець.

Саме такий задум Кремля, який уже доволі чітко прочитується. Є розрахунок ще й на те, щоб залучити до цього європейських політиків, своє лобі, корумпованих політиків, які повторюватимуть тези пропаганди РФ. Вони розповідатимуть про страшну Америку й про те, як РФ допомагає Європі, наголосив він.

За його словами, це спрацьовує. Зараз РФ розраховує, що «Нафтогаз» погодиться на пропозицію «Газпрому».

«Вони показують, що готові домовлятися, пропонують пролонгувати контракт на 10 років. Виглядає все ніби добре. Однак цей контракт не був виконаний саме РФ. Жодного року обсяги транзиту не були витримані», – акцентував експерт.

Ба більше, саме «Газпром» відмовився виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, який присудив виплати за невиконання своїх же зобов’язань.

«На сьогодні це 2,7 мільярда доларів, які «Газпром» ігнорує до виплати. По суті, тим самим ігнорує свій же контракт і водночас пропонує його пролонгувати. Контракт, який не працює саме з його боку. Лише в їх подачі Україна винна, адже займає неконструктивну позицію. Тому Україні потрібно зараз привертати увагу до сценаріїв РФ», – резюмував Михайло Гончар.

Нагадаємо, Путін на прес-конференції в Пекіні заявив, що газопостачання України повністю залежить від транзиту російського газу через її територію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: