Амністія капіталу: як команда Зе хоче реформувати економіку та чи підтримає це ВР

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Імовірно, Зеленський намагається запустити економіку на високошвидкісну орбіту розвитку. Для нього важливо, щоб економіка показувала темпи зростання не 1-2%, а від 5% і вище.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Наскільки можна зрозуміти економічну логіку, то в Зеленського вважають, що не можна користуватися монетарними методами стимулювання економіки, що логічно, в принципі. НБУ є незалежною інституцією. Потрібно продовжувати співпрацю, принаймні в короткостроковій перспективі, з міжнародними інституціями для забезпечення фінансової стабільності», – зазначив Устенко.

Щодо бюджетної політики, то в Зеленського немає так званого бюджетного простору через дефіцит держбюджету. Дефіцит держбюджету за підсумками року, напевно, становитиме щонайменше 2,5% ВВП, додав він.

Курс долара, ціни на продукти, основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентомСлово і Діло зафіксувало основні економічні показники країни під час президентських виборів-2019, з якими стартуватиме новообраний президент України.

«Амністія капіталу – це спроба вивести все в легальну площину. З іншого боку, все підв'язано під більш глобальне завдання, пов'язане з активізацією інвестиційної діяльності в країні. Тому що без інвестицій розвинути країну просто неможливо, ось і підв'язують усе під інвестиції», – пояснив експерт.

На його думку, вся риторика Зеленського, навіть не торкаючись економічної політики, сприймається інвестиційними колами як бажання не говорити про інвестиційний клімат, а поліпшити якість бізнес-клімату й за рахунок цього прискорити зростання економіки.

Декларування всіх громадян – питання поки дискусійне. Чіткіше стане зрозуміло після того, як хоча б з'явиться програма 100 днів. Однак навряд чи ініціативи щодо поліпшення бізнес-клімату знайдуть відгук у Раді, уточнив він.

«Там є групи, в яких свої інтереси. Незважаючи на всю риторику, вони не зацікавлені в якісній судовій системі, реальному захисті прав власності, в абсолютному розвитку конкуренції з низки причин. Вони представляють інтереси різних олігархічних груп, які не зацікавлені в проведенні таких змін», – підкреслив фахівець.

Депутати глобально поділені на декілька груп. Перша – ті, хто представляє олігархічні інтереси. Друга – ті, хто представляє свої інтереси, в тому числі бізнесові, тому їм не потрібна особливо конкуренція, їх усе влаштовує. Третя група – ті, хто продає власний голос то одним, то іншим лобістам, наголосив він.

«Тому такі ініціативи навряд чи будуть підтримані цією ВР, яка радше зацікавлена в консервації нинішнього бізнес-клімату, аніж у поліпшенні його якості, інакше зрушення були б давно», – резюмував Олег Устенко.

Яким був курс долара, ціни на продукти та основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентом, можна подивитися на інфографіці.

Також пропонуємо дізнатись, які обіцянки встиг дати Володимир Зеленський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: