ПриватБанк і подорожчання долара: до чого готуватися після виборів

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Якщо МВФ не видасть кредит, то можуть посипатися всі макроекономічні показники. Зараз усе залежатиме від Зеленського та його дій.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Олег Гавриш.

«Поки невідомо, як поводитиметься Зеленський. Якщо він сприятиме тому, щоб Коломойський виграв суди щодо ПриватБанку, не повернув ті гроші, які він вивів, в чому його звинувачують МВФ і ЄБРР, Світовий банк, то будуть проблеми», – зазначив Гавриш.

Світовий банк, ЄБРР і МВФ звинувачують Коломойського в тому, що він вивів гроші з ПриватБанку на свої структури. При цьому МВФ позичив грошей Україні. ПриватБанк Україна рятувала за власний рахунок, довелося влити величезну кількість державних грошей, щоб стабілізувати ситуацію, уточнив він.

«МВФ сприймає цю ситуацію так, що вони дали грошей, якась їх частина пішла на ПриватБанк. Виходить, що якщо їхні гроші пішли на Коломойського, який їх поцупив, то їх слід повернути. Тому деяке майно Коломойського заарештували, ЄБРР також підключився. Тепер українські суди все відкочують назад, Коломойський вимагає компенсації», – пояснив експерт.

Коломойський робить це для того, щоб у нього не забрали те, що він зараз має, через міжнародні суди. Це не стільки спроба вибити компенсацію, скільки спроба не повернути борг, не повернути те, що було виведено з банку на свої структури, додав він.

«Грубо кажучи, так можна буде сказати, що можна провести взаємозалік за боргами, домовлятися», – підкреслив Гавриш.

Для МВФ це означатиме, що гроші пішли Коломойському, наголосив він.

«Якщо це станеться, кредит нам не дадуть, долар попливе до 30 гривень точно, може, й вище», – припустив економіст.

Прогноз курсу гривні на 2019-2024 роки щодо долараМи зібрали квітневі прогнози провідних фінансових інституцій щодо курсу гривні на найближчі п’ять років. Долар стане дорожчим, але не до захмарних показників.

На його думку, навіть якщо Зеленський не то що допомагатиме, а й просто навіть нічого не робитиме, це ще більше підігріє ситуацію.

«Це буде сприйнято як підігравання Коломойському. Тоді українці отримають долар по 30 гривень і, безумовно, звинувачуватимуть його. Але поки ми не знаємо, якою буде поведінка Зеленського, що він робитиме», – акцентував фахівець.

За його словами, долар уже почав зростати, але це пов'язано з тим, що є невизначеність після виборів. Поки різких стрибків курсу не буде, тим більше ще місяць буде передача влади.

«Якщо Зеленський захищатиме інтереси держави, Данилюк займеться макроекономічною політикою, то втримати гривню реально. Хоча б так, щоб вона не піднялася вище 28 грн/дол. Гривня залежить від експорту, імпорту, кредитів. Якщо кредити від МВФ будуть, експорт різко не впаде, то різкої девальвації бути не має. Зараз важливо дивитися на дії Зеленського», – резюмував Олег Гавриш.

Раніше в Нацбанку заявили, що передбачити ситуацію на валютному ринку після виборів президента неможливо.

Детальніше про те, чи варто забирати гроші з ПриватБанку та як довго триватиме судова тяганина за фінустанову – тут.

Нагадаємо, Зеленський запевнив, що в разі обрання на посаду президента забезпечить стабільну роботу державного ПриватБанку, й не збирається його нікому передавати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: