НБУ почав стрес-тестування 29 банків

Читать на русском
Національний банк розпочав стрес-тестування 29 банків, перелік яких був визначений в лютому поточного року.

Національний банк розпочав стрес-тестування 29 банків, перелік яких був визначений в лютому поточного року.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в Огляді банківського сектору Національного банку Україні за травень.

Як зазначається в огляді, за попередніми оцінками, кількість банків, які потребуватимуть вливання капіталу за базовим та негативним сценарієм стрес-тесту, зменшиться, якщо порівняти з попереднім роком.

Також НБУ розпочав проведення другого етапу оцінювання стійкості банків - опрацювання результатів аналізу якості активів банків (AQR), підтверджених зовнішнім аудитом.

Крім того, у НБУ зазначили, що до кінця 2019 року банкам необхідно сформувати буфер консервації капіталу в розмірі 0,625%. Він стане обов’язковим для кожного банку з початку 2020 року, коли розпочнеться перший етап запровадження буфера консервації капіталу. Надалі розмір буфера щороку поетапно збільшуватиметься, поки не досягне 2,5% від 1 січня 2023 року.

«Формування відповідного буфера забезпечить створення банками запасу капіталу понад мінімальні вимоги. У майбутньому це дасть можливість поглинати можливі втрати, що можуть виникати в умовах загального економічного спаду, без порушень нормативу достатності капіталу», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що з 24 банків, які брали участь в оцінці якості активів і стрес-тестуванні Національного банку України у 2018 році, вісім потребували докапіталізації на загальну суму 6,1 млрд грн.

Раніше НБУ показав «дорожню карту» скасування валютних обмежень.

Також НБУ дозволив виводити більше валюти за кордон.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: