Парламент Казахстану змінив назву столиці

Читать на русском
Парламент Казахстану прийняв поправки до конституції про перейменування столиці Астани в Нурсултан, на честь колишнього президента Назарбаєва.

Парламент Казахстану прийняв поправки до конституції про перейменування столиці Астани в Нурсултан, на честь колишнього президента Назарбаєва.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «РИА Новости».

Відставка Назарбаєва: у Казахстані масово скуповують долариУ казахстанських обмінних пунктах дорожчає долар, а деякі з них припинили продаж валюти через ажіотажний попит після заяви про відставку з посади президента Нурсултана Назарбаєва.

За інформацією видання, раніше з відповідною ініціативою до парламенту звернувся новий президент Касим-Жомарт Токаєв.

«Ухвалене історичне рішення», - сказав спікер мажилісу (нижньої палати) парламенту Казахстану Нурлан Нігматулін за підсумками голосування.

Тепер поправки має підписати президент.

У середу вранці Токаєв прийняв присягу президента і пообіцяв дотримуватися усталеного курсу країни.

Він також вважає за необхідне спорудити монумент на честь Назарбаєва і назвати його ім'ям центральні вулиці обласних міст.

Нагадаємо, 19 березня президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв у зверненні до народу заявив, що подає у відставку.

78-річний Нурсултан Назарбаєв беззмінно очолював Казахстан з квітня 1990 року. У квітні 2015 року він був переобраний на п'ятий президентський термін на дострокових виборах. На них він набрав 97,75% голосів виборців.

Нурсултан Назарбаєв, який керував Казахстаном майже 30 років, довічно залишиться головою Ради безпеки центральноазійської держави. Такий закон був ухвалений парламентом у 2018 року.

Назарбаєв також залишається головою владної партії «Нур-Отан».

65-річний Токаєв є кар’єрним дипломатом, у минулому він був міністром закордонних справ і прем’єр-міністром. Він здобув освіту в Москві, вільно говорить казахською, російською, англійською і китайською мовами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: