З 1 травня нараховують пеню на борги за комуналку

Читать на русском
З 1 травня 2019 року набирає чинності стаття Закону України Про житлово-комунальні послуги про сплату пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.
Ілюстративне фото.

З 1 травня 2019 року набирає чинності стаття Закону України «Про житлово-комунальні послуги» про сплату пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в статті 26 закону «Про житлово-комунальні послуги».

Пеня за борги за комуналку та абонплата за воду: що нового чекає на українців у травніЗ травня 2019 року українці мають платити пеню за борги по комуналці та абонплату за послуги ЖКХ. Також на початку травня мають виплатити щорічні одноразові компенсації.

Зокрема, стаття 26 «Відповідальність за неналежне виконання договору» встановлює, що «у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу».

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Водночас, закон визначає, що пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

Закону України «Про житлово-комунальні послуги» був ухвалений 9 листопада 2017 року, однак, дію деяких його положень було відтерміновано.

Нагадаємо, в Україні з 1 травня подешевшав газ для населення.

«Слово і Діло» писало, що нового очікує українців у травні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: