Ми вибачаємо Зеленському за «термос» – Філарет

Читать на русском
В якості актора переможець президентських виборів Володимир Зеленський жартував щодо томосу про автокефалію Православної церкви України, назвавши його «термосом».

Православна церква України вибачила переможцю президентських виборів Володимиру Зеленському жарт про «термос».

Про це заявив почесний патріарх ПЦУ Філарет в інтерв'ю Радіо Свобода, пише Слово і Діло.

«Звичайно, не можна називати томос, за який ми боролися більше 25 років, «термосом». Зеленський вже вибачився за це. Це образливо для церкви – томос, який має для нас велике значення, називати його «термосом», - зазначив він.

«Але ми вибачаємо новообраному президенту за ці слова і не ображаємося», - додав Філарет.

Він також прокоментував слова з виступу Зеленського під час дебатів про те, що томос – «це перемога насамперед Філарета, який боровся за українську церкву», ще до того, як Петро Порошенко став президентом.

«Якби не було Київського патріархату, який я створив разом з народом православним, з архієреями, з духовенством, то могла би мова йти про томос, якби церкви не було? Ясно, що не було б. І тому заслуга в тому, що ми отримали томос, насамперед тих, хто побудував церкву. Але не треба применшувати і значення президента. Тому що церква була, і президенти попередні зверталися до Вселенського патріарха, але томосу не було. Тому звичайно, що є заслуга і президента Порошенка», – сказав Філарет.

Нагадаємо, раніше в якості актора переможець президентських виборів Володимир Зеленський жартував щодо томосу про автокефалію Православної церкви України, назвавши його «термосом».

Нагадаємо, Синод Вселенського патріархату прийняв рішення надати томос про автокефалію Православної церкви України 11 жовтня 2018 року.

6 січня 2019 року Вселенський патріархат надав томос Православній церкві України. З цього моменту офіційно існує канонічна Православна церква України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: