У ПЦУ відреагували на заклик відкликати томос

Читать на русском
Для відкликання томосу про автокефалію Православної церкви України немає підстав, як би цього не прагнули у Кремлі і не ретранслював такі думки Московський патріархат в Україні.

Для відкликання томосу про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ) немає жодних підстав, як би цього не прагнули у Кремлі і не ретранслював такі думки Московський патріархат в Україні.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляється на сайті ПЦУ.

У заяві наголошується, що Московський патріархат в Україні не є помісною церквою, а є частиною Російської Православної церкви, а надання ж томосу про автокефалію – це пряме і цілком канонічне право Вселенського Патріархату.

«Те, що сприйняття (рецепції) рішення надати Православній церкві України Патріарший та Синодальний Томос про автокефалію в повній мірі ще не відбулося, аж ніяк не означає, що цього не станеться взагалі. Говорити про принципову неможливість визнання Помісної Української Православної Церкви з боку інших Православних Церков немає ніяких підстав. А очікувати цілковитої рецепції лише через 3 місяці після проголошення Томосу дещо недоречно. Тим більше робити це представникам Російської Православної церкви, яка сама очікувала на своє визнання 141 рік (1692 місяці!)», - наголошується в заяві.

Також зазначається, що намагання називати історичну та канонічну аргументацію рішень Константинопольської Матері-Церкви «безпідставною, штучною, надуманою та такою, що суперечить Церковним канонам» є необґрунтованим, адже окрім порожніх епітетів ніяких аргументів для цього авторами звернення не наводиться.

Нагадаємо, що вчора 4 квітня Українська православна церква (УПЦ) Московського патріархату звернулась до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням відкликати томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ).

Кириленко відреагував на заклик УПЦ МП до Вселенського патріарха.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: