Президентський термін: який головний виклик для Зеленського

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Лише зараз ми будемо розуміти, що це за політик, яку політику він проводитиме.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

«У Зеленського два шляхи – або кардинально впасти, коли значна підтримка, яку він отримав, обернеться проти нього значним мінусом, тиском з боку суспільства, або сформувати своє електоральне ядро. Який це буде прошарок, невідомо. Історія складна, але шанс є», – зазначив Краснопьоров.

На його думку, Зеленський може поставити на економічно активне населення, можливості для молоді, бізнесу. В принципі, до цього крок на виборах він уже зробив, коли не апелював активно до соціальних стандартів.

«Були, звичайно, 4 тисячі доларів для вчителів, але це не лейтмотив його кампанії», – додав він.

Прогнози та реальність – ІІ тур виборів президента України 2019 року21 квітня в Україні відбувся другий тур президентських виборів. Явка за даними ЦВК станом на 20:00 склала 62,1 відсотка.

Поки в Зеленського є кілька сценаріїв – або повного падіння, яке може бути за п’ять років, або падіння стрімкого, грубого та дуже емоційного за рік, уточнив експерт.

«Якщо так, то він не матиме шансів залишитися президентом. Може обратися більшість, яка потім його відправить у відставку. Сценаріїв багато насправді. Однак робити однозначні висновки зарано. Ми ще не знаємо, хто такий Зеленський», – підкреслив він.

Зараз, за його словами, апокаліптичного сценарію очікувати не варто, екс-регіонали намагаються включитися, але штаб відгороджується від цих людей. Очевидно, буде спроба пошуку нових союзників, спроба показати, що вони не є частиною системи й хочуть зруйнувати стару модель. Більшість починань вони продовжуватимуть.

«Порошенко втратив у тому, що почав грати в старого класичного політика, який думає про народ. До того ж відірвався від суспільних процесів. Було позиціонування на кшталт «я піклуюся, не потрібно розповідати, що і як робити», – пояснив Краснопьоров.

Можливо, Зеленський придумає форми комунікації, які дозволять продовжити реформи, наголосив він.

«Будь-який політик, не самогубець і не безумець, просто продовжуватиме курс на децентралізацію, очищення НБУ, підтримку армії тощо», – уточнив аналітик.

На його думку, якщо Зеленський зможе якісно продовжити зміни й змінить форму комунікації, взаємодіятиме з виборцем, то такої підтримки, як зараз, не матиме, але може знайти своє ядро й мати його підтримку.

Спад рейтингів у Зеленського буде в будь-якому варіанті, але виклик у тому, якими темпами він буде, й це залежить від його дій, підкреслив фахівець.

Скоріш за все, найближчим часом Зеленський ініціюватиме ті речі, які обіцяв, зокрема про референдум, відкликання депутатів. Півроку до виборів йому потрібно якось утримати підтримку, й Ради в тому числі, додав він.

«Для нього зараз виклик у тому, чи зможе він підтримати реноме несистемного політика. Багато людей обрали його, зважаючи на це. Звичайно, буде розчарування. Однак усе залежить від того, що він робитиме. Якщо ці кроки будуть цікавими, ефективними, прийнятними для суспільства, то підтримка просяде, але не катастрофічно. Якщо ж Зеленський почне все завалювати, то падіння буде стрімким», – резюмував Валентин Краснопьоров.

«Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах думають про перемогу Зеленського.

Також «Слово і Діло» проаналізувало результати проведених опитувань, порівняло останні прогнози соціологів і з'ясувало, в чию перемогу вірили українці напередодні президентських виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: