Військова доктрина Зеленського: чи буде масштабна реформа

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Військова доктрина, яку представили в команді Зеленського, передбачає скасування призову, відкритий бюджет Міноборони, перегляд кадрів, соціальну допомогу військовослужбовцям і забезпечення їх житлом, ліквідацію «Укроборонпрому» та забезпечення армії за стандартами НАТО. Радник Володимира Зеленського з військових питань Іван Апаршин заявив, що український військовий на передовій (перша лінія) через п'ять років зможе отримувати від однієї тисячі євро.

Військовий експерт Олег Жданов підкреслив, що, по-перше, вже сьогодні офіцери на посадах у Генштабі або центральному апараті отримують понад 1 тис. євро, а по-друге, який курс буде через п'ять років, ми не знаємо.

На його думку, поки військова доктрина Зеленського являє собою набір гарних гасел та ініціатив, які не дають уявлення, що конкретно та як втілюватимуть.

«Контрактна армія, стандарти НАТО, соцзабезпечення – це вже все було, як і скасування призову, що вже п'ять років відбувається. Але чомусь ми ніяк не можемо від нього відмовитися. Скасування призову – це гасло. Що потрібно зробити для того, щоб його скасувати, в чому конкретно військова реформа?», – зазначив Жданов.

Крім того, незрозуміло, що збирається робити нова команда в розбудові системи нацбезпеки і оборони, додав він.

Як змінювалися зарплати та пенсії українських військових із 2014 до 2019 рокуЗа п’ять років війни зарплата солдата-стрільця на передовій зросла більш ніж учетверо. Про пенсії військовослужбовців, на жаль, цього сказати не можна.

«У нас на сьогодні не існує військової реформи ані в житті, ані навіть на папері. Концепція нацбезпеки? Так, був ухвалений новий закон, але він навіть не набув чинності в повному обсязі з 1 січня 2019 року», – уточнив експерт.

Щодо ліквідації «Укроборонпрому», то тут важлива економічна складова. При створенні правильних умов для бізнесу в країні це можливо, акцентував він.

За його словами, провідні країни світу давно відмовилися від держструктур у військово-промисловому комплексі. В Ізраїлі немає держсектора, в США, Великій Британії, Франції – також. У Німеччина – 5%, вони контролюють порох і вибухові речовини, все інше – приватний сектор.

«Тому ліквідація «Укроборонпрому» як класу – це потрібний крок. Державна монополія, та й будь-яка монополія, не дає розвиватися ринку, вона веде його руками. Але маєн бути ще аудит всіх підприємств його складу на предмет рентабельності. Всі, хто рентабельний, – на приватизацію, в кого немає перспектив – розформувати й утилізувати», – пояснив фахівець.

Однак поки команда більше відмовчується, ніж пропонує щось конкретне, наголосив він.

«Те, що озвучили, радше гасла, які були 5 років до», – резюмував Олег Жданов.

Пропонуємо більш детально ознайомиться з ініціативами команди Зеленського. Зокрема, до чого призведе ліквідація «Укроборонпрому», можна дізнатися тут.

Детальніше про скасування призову в Україні читайте за посиланням.

Також «Слово і Діло» дізналося, чи реально вивести оклади армії на стандарти НАТО.

Раніше аналітики порталу вивчили, як змінювалися зарплати та пенсії військовослужбовців за час війни з Росією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: