У Зеленського представили військову доктрину

Читать на русском
Майбутній президент України Володимир Зеленський планує керувати силами оборони відповідно до стандартів НАТО.

Майбутній президент України Володимир Зеленський планує керувати силами оборони відповідно до стандартів НАТО.

Про це йдеться в його військовій доктрині, яку передав «Новому времени» його радник з питань безпеки і оборони Іван Апаршин, пише «Слово і Діло».

У доктрині прописано, що питання безпеки і оборони входять до сфери відповідальності президента, а обєднане керівництво силами оборони буде здійснюватися за стандартами НАТО. Також Зеленський зобов'язується в короткі терміни перевести органи військового управління на натовські J-, G-, S- структури.

Посада начальника Генштабу буде відділена від посади Головнокомандувача ЗСУ, Генштаб буде займатися плануванням оборони і стратегічним застосуванням армії, командування видів Збройних Сил України та окремих родів буде курирувати формування та підготовку військ, а об'єднаний оперативний штаб займеться застосуванням армії.

Пропонується посилити армію резервом постійної готовності і системою територіальної оборони, а командирам і органам управління тактичного і оперативного рівня слід дати максимальну самостійність в ухваленні рішень щодо відображення збройної агресії.

Також планується позбавити ЗСУ невластивих функцій. Зокрема, військове майно, яке не використовується за призначенням, передадуть центральним або місцевим органам влади.

Команда Зеленського обіцяє на ділі забезпечити стандарти НАТО щодо розподілу фінансового ресурсу - 50% фінансового ресурсу буде направлятися на утримання ЗСУ, 30% - на переозброєння, 20% - на підготовку військ і сил. Також обіцяють, що контрактники отримуватимуть грошове забезпечення на рівні країн-учасниць НАТО із пріоритетним правом вступу до навчальних закладів, безкоштовною освітою та медичним страхуванням.

Розбираємо програму Зеленського: яким обіцянкам не судилося здійснитисяЧому обіцяна Зеленським НАТОвська зарплата – це фейк, чи можливо запустити в Україні ринок землі та впровадити народовладдя, ми обговорили з експертами.

Крім того, військовослужбовців забезпечать службово-посадовим житлом. Ті, хто має вислугу понад 20 років, будуть забезпечуватися квартирами через накопичувальні цільові програми, довгострокове та іпотечне кредитування.

У доктрині зазначено, що армія отримає сучасну зброю, пріоритет буде зроблений на засоби розвідки і зв'язку, протиповітряну оборону і радіоелектронну боротьбу. «Укроборонпром» позбавлять функцій по формуванню військово-технічною політикою. Формуванням і реалізацією військово-промислової політики буде займатися новий центральний орган виконавчої влади.

Більшість оборонних закупівель переведуть на електронні майданчики без можливості втручання в процес їхньої роботи. Ціна буде лише одним із критеріїв визначення переможця.

Раніше у Зеленського повідомили, скільки повинен отримувати військовослужбовець.

Також у Зеленського прокоментували ситуацію з російськими паспортами в ОРДЛО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: