Президентська битва: що пішло не так і зіграло на користь Зеленського?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог
Валентин Войтковполітолог

Соціологи фіксували перемогу Зеленського, певний розрив. Однак такий великий відрив Зеленського, те, що він навіть збільшився за останні тижні, є наслідком помилок команди Порошенка.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«З 1 до 20 квітня команда Порошенка наробила купу помилок, чим погіршила свої результати. Вони програли кампанію другого туру. Зокрема, як це не парадоксально, судячи з результатів голосування в 2-му турі, Порошенко в очах певної частини виборців програв і дебати. Тактично вони вибудували свою лінію неправильно», – зазначив Фесенко.

На його думку, в цій ситуації можна сказати, що більше програв Порошенко, ніж виграв Зеленський. Такі результати голосування – відображення настроїв суспільства.

«Порошенко фактично не мав шансів із таким антирейтингом», – додав він.

Наразі очевидно, що Порошенко буде в опозиції до Зеленського, підкреслив експерт.

Прогнози та реальність – ІІ тур виборів президента України 2019 року21 квітня в Україні відбувся другий тур президентських виборів. Явка за даними ЦВК станом на 20:00 склала 62,1 відсотка.

Політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков зазначив, що проблема ще й у тому, що штаб Порошенка та інші штаби до певного часу не вбачали в Зеленському реальної альтернативи й мінусували своїх опонентів.

Окрім того, на його думку, удача для Зеленського полягає в тому, що Вакарчук, наприклад, не пішов на вибори.

«Була така ймовірність. Якби був Вакарчук, розклад у цій кампанії був би іншим», – додав він.

До того ж, звернув увагу політтехнолог, ідеологічні речі не відіграли такої ролі, яку могли б відіграти в інший час.

«Не було сильного розподілу на Захід і Схід, уже був розподіл між старими та новими. Нових як таких не було, був лише один, який і переміг», – констатував Валентин Войтков.

«Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах думають про перемогу Зеленського.

Також «Слово і Діло» проаналізувало результати проведених опитувань, порівняло останні прогнози соціологів і з'ясувало, в чию перемогу вірили українці напередодні президентських виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: