Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Ківалов

Читать на русском
Ківалов обіцяв побудувати окружну дорогу в Одесі й домагатися забезпечення прав моряків-одеситів, які працюють на іноземних суднах.
Сергій Ківалов

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Ківалов (фракція «Опозиційного блоку»).

Вперше до Верховної ради Ківалов пройшов у 1998 році й відтоді безперервно був народним депутатом із III до VIII скликання включно. Востаннє він балотувався за одномандатним виборчим округом №135 (Одеса, Приморський район). Політик входить до комітету Верховної ради з питань правової політики і правосуддя, а також очолює Українську морську партію Сергія Ківалова. «Слово і Діло» зафіксувало 39 обіцянок Ківалова, з яких він виконав 31%. За час нинішньої каденції нардеп дав 17 обіцянок, з яких 4 виконав, а 5 – провалив.

Ківалов провалив передвиборчу обіцянку зі своєї програми домагатися соціальних гарантій для одеситів, які постраждали від військових дій. За чотири роки роботи в парламенті нардеп не зареєстрував жодного проекту закону спрямованого на реалізацію обіцянки.

Під час нинішнього скликання Верховна рада ухвалила низку законодавчих ініціатив із надання соціальних гарантій потерпілим унаслідок військових дій в Україні, в тому числі й одеситам. Серед цих законопроектів: щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни, про правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, про особливості оподаткування та стягнення військового збору з грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції та інші. При цьому Ківалов не підтримав жоден із цих законопроектів.

У лютому 2017 року помічники народного депутата повідомили, що Ківалов надавав допомогу вимушеним переселенцям. При цьому про одеситів не йшлося. Крім цього, в листі від прес-служби народного депутата міститься інформація про депутатський запит Ківалова на ім'я прем'єр-міністра України від 1 квітня 2016 року про необхідність державної цільової підтримки для отримання професійно-технічної та вищої освіти учасниками АТО та їхніми дітьми.

Однак ще в березні 2016 року (до дати надсилання запиту Сергієм Ківаловим) віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко повідомив, що вже готовий проект постанови Кабміну щодо державної цільової підтримки для отримання професійно-технічної та вищої освіти деяким категоріям громадян (остаточно затверджений 23 листопада 2016 року).

Варто зазначити, що народний депутат не голосував за ухвалення проекту закону щодо державної підтримки учасників АТО та їхніх дітей з метою отримання освіти, яким передбачене надання пільг.

Не впорався Ківалов з обіцянкою про те, що в Одесі встановлять стелу на честь загиблих 2 травня 2014 року.

«Ми порадилися з колегами з Української морської партії й ухвалили рішення поставити на Куликовому полі пам'ятну стелу в пам'ять про всіх, хто загинув у цій страшній безглуздій трагедії», – написав він у Facebook.

У відповіді на запит «Слова і Діла» нардеп повідомив, що станом на 9 березня 2016 року на Куликовому полі в Одесі стела в пам'ять про загиблих 2 травня 2014 року не встановлена. Він зазначив, що УМП вивчає думки рядових одеситів щодо можливості встановлення пам'ятника, щоб уникнути звинувачень у політизованості з боку будь-яких політичних сил.

Як і обіцяв у квітні 2016 року Сергій Ківалов, він проголосував за відставку прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. При цьому нардеп був відсутній у сесійній залі під час призначення на прем'єрську посаду Володимира Гройсмана.

Виконав Ківалов передвиборчу програмну обіцянку продовжувати створення ефективної системи надання безоплатної правової допомоги та розвиток юридичних клінік. Як повідомили помічники депутата при Юридичній клініці Сергія Ківалова створили Антикризовий центр допомоги переселенцям, який уже допоміг більш ніж 500 громадянам. Центр продовжує свою роботу й надає безкоштовну юридичну допомогу всім, хто її потребує.

Ківалову потрібно виконати ще 8 обіцянок. Можливо, найближчим часом депутату випаде нагода виконати запевнення дворічної давнини – підтримати законопроект про скасування депутатської недоторканності.

«Якщо все-таки дійде до голосування, то я, звичайно ж, проголосую за зняття депутатської недоторканності. Нинішній законопроект передбачає, що ухвалений закон набуде чинності з 2020 року. А я вважаю, що він має почати діяти негайно, відразу ж після ухвалення», – заявив Ківалов.

У своїй передвиборчій програмі чотири роки тому Ківалов обіцяв домогтися забезпечення прав моряків-одеситів, які працюють під юрисдикцією іноземних держав і в міжнародній юрисдикції. Для цього він мав намір ініціювати зміни до законів, які передбачають відповідальність конкретного державного органу.

У листопаді 2015 року нардеп направив депутатський запит до МЗС про ініціювання ратифікації Україною Конвенції Міжнародної організації праці від 23 лютого 2006 року про роботу в морському судноплавстві.

У грудні 2016 року політик надіслав депутатський запит до Кабміну щодо укладення між Україною та Демократичною Соціалістичною Республікою Шрі-Ланка меморандуму про взаємне визначення морських робочих документів моряків. Депутат повідомив, що прем'єр-міністр Гройсман дав розпорядження Міністерству інфраструктури та Міністерству закордонних справ прискорити питання підписання необхідних документів на міждержавному рівні. Крім того, на постійній основі проводиться юридичне забезпечення роботи об'єднання крюїнгових компаній, а також надається юридична експертиза договорів. Працює спеціальна група з надання юридичної допомоги морякам при Юридичній клініці.

Також перед виборами Ківалов обіцяв збудувати кільцеву дорогу в Одесі для збереження історичного центру міста. На наш запит у 2016 році про те, як просувається будівництво дороги, ми досі не отримали відповіді.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: