Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Оксана Продан

Читать на русском
Продан обіцяла не голосувати за законопроект про блокування сайтів на 48 годин без рішення суду, а також домагатися внесення поправок до документа про фінансового омбудсмена.
Оксана Продан

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Оксана Продан (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Вперше Продан пройшла до Верховної ради в 2012 році, а потім переобралася в листопаді 2014-го за списками БПП. Продан входить до складу комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики. Нардеп дала 38 обіцянок, з яких виконала 58% своїх зобов'язань. За час нинішньої каденції в парламенті VIII скликання Продан дала 26 обіцянок, з яких 13 виконала, а 4 – провалила.

Не впоралася Продан з обіцянкою про те, що голосуватиме за зняття депутатської недоторканності з 6 нардепів: Андрія Лозового, Олеся Довгого, Євгена Дейдея, Максима Полякова, Борислава Розенблата та Михайла Добкіна.

Коли в липні 2017 року Верховна рада розглядала питання про позбавлення недоторканності 5 народних депутатів, на вечірньому засіданні Оксана Продан була присутня, однак під час голосування за подання на Євгена Дейдея та Андрія Лозового вже була відсутня в залі для голосування.

Провалила нардеп обіцянку не голосувати за законопроект щодо реформування парламенту. Йдеться про законопроект щодо оптимізації роботи комітетів парламенту та їх взаємодії з міністерствами. Нагадаємо, Верховна рада намагалася ухвалити його за основу 8 червня 2017 року, однак голосів тоді не вистачило. Оксана Продан утрималася від голосування.

«Особисто я за цей законопроект не голосувала й голосувати не буду. Для того, щоб змінювати регламент, потрібно почати виконувати чинний регламент. Можливо, коли ми будемо виконувати його сьогодні, ми побачимо, що він працює», – заявила вона.

Наступного дня ВРУ намагалася включити до порядку денного вказаний законопроект, однак голосів не вистачило. Оксана Продан голосувала проти ухвалення цієї законодавчої ініціативи.

Однак, коли 5 квітня 2018 року Верховна рада ухвалила за основу зміни до законів про комітети Верховної ради та про центральні органи виконавчої влади, а також щодо розподілу посад у комітетах парламенту за принципом д'Ондта, Оксана Продан підтримала ці ініціативи.

Серед виконаних обіцянок депутата варто виділити її намір внести поправки до проекту Виборчого кодексу Парубія. В першому читанні Продан його підтримала, однак вона вважає, що в ньому є ризики перетворення цієї виборчої системи на укрупнену мажоритарку.

«Ми працюємо над цим законом, щоб він дійсно був дієвим і щоб він забезпечив дійсно відкриті пропорційні списки. Не укрупнену мажоритарку, а відкриті пропорційні списки. Той законопроект, який ми проголосували в першому читанні, давно був готовий і потребує редакційного доопрацювання до чинних законів і Конституції. Це одна частина. Я зі свого боку разом із колегами будемо вносити поправки для того, щоб зробити процедуру не прив’язану до округа, щоб не сталося так, що завтра за мажоритарним округом зможе пройти лише дуже великий бізнес. Готуємо поправки», – пояснила вона.

Станом на 31 липня 2018 року на сайті Верховної ради відсутня порівняльна таблиця проекту Виборчого кодексу до другого читання, а відповідно, й у картці народного депутата відсутня інформація про подані поправки до цього законопроекту. Така інформація на сторінці народного депутата може з'явитися лише після розгляду поправок профільним комітетом та ухвалення рішення з обліку або відхилення поправок народного депутата. Однак, за інформацією із соцмереж, станом на 18 травня 2018 року комітет розглянув лише 500 поправок із 4400. Проте текст своїх поправок Оксана Продан оприлюднила на своєму сайті, таким чином виконавши свою обіцянку.

Також Продан виконала обіцянку зареєструвати законопроект про надання можливості голосувати переселенцям. Вона стала одним з авторів зареєстрованого 14 червня 2018 року законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів президента України».

Згідно з пояснювальною запискою, основними цілями й завданнями законопроекту буде спрощення процедур реєстрації виборців шляхом розширення сфери використання IТ при формуванні та оновленні бази даних Державного реєстру виборців та складання списків виборців, а також запровадження заявительного підходу при визначенні виборчої адреси виборців, що вирішить питання участі у виборах внутрішньо переміщених осіб.

Ще 9 обіцянок нардепу потрібно встигнути реалізувати до кінця каденції. Серед обіцянок, що очікують виконання, є й передвиборчі. Чотири роки тому в програмі БПП був зафіксований намір домагатися затвердження системи спрощеного оподаткування для малого й середнього бізнесу. Оскільки Продан пройшла до Ради за списками БПП, то й усі програмні обіцянки політсили нардеп має втілювати в життя. Однак щодо спрощення оподаткування поки ситуація не райдужна.

Не увінчалася успіхом ще одна програмна обіцянка БПП про проведення люстрації корумпованих суддів, правоохоронців, працівників податкових та митних органів. Ухвалений у 2014 році закон «Про очищення влади» був скерований до Конституційного суду України, де й перебуває досі. Тим часом люстровані чиновники через суд відновилися на своїх посадах.

Навесні 2018 року Оксана Продан завила, що не підтримає законопроект про заснування фінансового омбудсмена й робитиме все для того, щоб документ був змінений і доопрацьований. Станом на 31 липня 2018 року нардеп подала 62 поправки до законопроекту. З них профільним комітетом були враховані або частково враховані лише 11. Сам документ ще не виносився на розгляд.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: