Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 23-26 квітня

Читать на русском

В Україні відбувся другий тур президентських виборів, за його результатами Володимир Зеленський стане новим главою держави. Прості українці сподіваються на зміни, а політики завмерли в їх передчутті. На сьогоднішній Погоджувальній раді деякі депутати вже заявили про необхідність допомогти команді нового президента, а також про необхідність якомога швидше розглянути закон про імпічмент. «Слово і Діло» розбиралося, про що ще говорили на засіданні.

Спікер Верховної ради Андрій Парубій насамперед визнав, що вибори були демократичними й відбулися без порушень. Він привітав Зеленського з перемогою й подякував Петру Порошенку за співпрацю.

За яких умов можуть достроково розпустити Верховну радуСлово і Діло подивилося в Конституції, за яких умов можуть достроково розпустити Верховну раду України.

На порядку денному роботи парламенту головним питанням залишається закон про державну мову, правки до нього розглядають протягом кількох тижнів. За словами Парубія, залишилося розглянути ще близько 300 поправок, цього вистачить на вівторок і середу, а в четвер народні депутати вже зможуть ухвалити рішення. Крім того, чекають розгляду й інші питання: закон про розмінування, законопроект про проведення в Україні Міжпарламентської асамблеї НАТО.

Також у четвер Парубій пропонує розглянути блок питань щодо реформи парламенту: «Нагадаю: закон про тимчасові слідчі комісії, закон про кількість комітетів, закон про розподіл комітетів за методом д'Ондта. І я вважаю, що цього четверга нам також важливо розглянути питання щодо реформи парламенту». Четвер обіцяє бути «гарячим» днем у парламенті, тому що спікер запропонував ще й невідкладно розглянути законопроект про зняття депутатської недоторканності.

Радикальна партія, «Самопоміч» та «Відродження» виступили за розгляд закону про ТСК, імпічмент і зняття недоторканності. Лідер «радикалів» Олег Ляшко вже традиційно вимагав відставки голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва та в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, зниження тарифів. «Я хочу сказати і уряду, і парламентській більшості: ваш час минув. Вчора люди показали: епоха жадібності, епоха бідності має закінчитися. Тому зміни до Конституції, процедура імпічменту президента, тимчасові слідчі комісії – це закінчення епохи жадібності», – підкреслив Ляшко.

У «Самопомочі» також закликали ухвалити закон про вибори на пропорційній основі з відкритими списками. Про цю необхідність говорила й фракція «Опозиційного блоку». «Якщо не ухвалити нове виборче законодавство, то сама можливість проведення дострокових виборів на основі старого закону, помножена на інерцію президентської кампанії й поляризацію суспільства, може призвести до того, що наступний парламент законсервує протистояння між прихильниками Порошенка та Зеленського ще на 5 років, так само, як нинішній парламент законсервував комплекси та фобії Майдану 2014 року», – вважає Олександр Вілкул.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» підтримала порядок денний, озвучений Парубієм. Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко підтримала Володимира Зеленського й заявила, що Раді потрібно дати йому можливість поміняти силовиків. Крім того, Тимошенко закликала відправити уряд у відставку.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко готовий підписати закон про мову до відходу з посади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: