Динаміка обстрілів ООС: 216 порушень режиму припинення вогню в квітні

Читать на русском

У зоні проведення операції Об'єднаних сил із 2 до 21 квітня було зафіксовано 216 порушень режиму припинення вогню. В результаті цих обстрілів загинули дев'ять українських військових, ще 28 – отримали поранення.

Найбільш інтенсивні обстріли українських позицій велися з 10 до 14 квітня. Пік ворожих обстрілів припав на 11 квітня, коли окупанти 20 разів порушили режим тиші, ведучи вогонь із заборонених видів зброї. В результаті обстрілів один український вояк загинув і 8 були поранені.

У день президентських виборів, 21 квітня, було зафіксоване одне порушення режиму припинення вогню, в результаті якого був поранений український військовослужбовець. За інформацією прес-служби штабу ООС, бойовики провели обстріл у зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ». З автоматичних станкових гранатометів, автоматичної стрілецької та снайперської зброї були обстріляні позиції ЗСУ під населеним пунктом Катеринівка.

Напередодні бойовики 10 разів порушували режим припинення вогню в районі Павлополя та Авдіївки, втрат серед українських військових не було. На ворожі провокації підрозділи Об'єднаних сил дали адекватну відповідь. За даними розвідки, 20 квітня чотири окупанти були знищені, шестеро загарбників – поранені.

Раніше під час переговорів у форматі ТКГ Росія відмовилася підтримати ініціативу України про оголошення «великоднього перемир'я» з 19 квітня.

Тим часом у місті Щастя українській стороні передали 60 українських в'язнів, які перебували в пенітенціарних установах Луганської області й на момент окупації Донбасу були затримані або відбували покарання за скоєні злочини.

Про це повідомила український омбудсмен Людмила Денісова в Facebook. З грудня 2018 до квітня 2019 року вдалося перемістити з окупованої частини Луганської області 195 громадян України. З них 34 особи вже на волі.

Раніше перша заступниця голови Верховної ради Ірина Геращенко повідомила, що українська сторона запропонувала окремим районам Луганської та Донецької областей обміняти полонених на Донбасі на ув’язнених сепаратистів. Йдеться про можливість звільнити щонайменше 19 українців, відповідна пропозиція лунала на переговорах у Мінську.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, що протягом березня було зафіксовано 272 порушення режиму припинення вогню в зоні проведення ООС.

Також ми повідомляли, що голова ОБСЄ закликав до переговорів про «великоднє перемир'я».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: