Команда Зе пропонує медіапортал для Донбасу: чи спрацює ця ініціатива

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Добре, що Зеленський почав хоч щось говорити. До цього в його нечисленних інтерв'ю з одних і тих самих питань він озвучував різні позиції.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.

«Те, що Зеленський вважає Путіна ворогом хоча б на словах, уже непогано. До цього такої інформації не було. Те, що він не розглядає особливий статус щодо Донбасу, також добре. До цього ми не знали його позиції. Але тут потрібно розуміти, що вони не особливого статусу хочуть, а автономії. Це конкретна вимога», – зазначив Горбенко.

Конфлікт на Донбасі пов'язаний із тим, що РФ хоче просунути автономію для ОРДЛО. Частина виборців Зеленського виступають за переговори з РФ щодо Донбасу, але величезна кількість – проти, уточнив він.

Було б добре, щоб виборці Зеленського почули його позицію й перестали її придумувати. Тому що його штаб працює як маркетологи. Вони продають продукт без характеристик. Виборець ці характеристики приписує сам.

Щодо ідеї з медіапорталом, то це велика дурість, додав експерт.

«По-перше, хто заважав до цього часу зробити такий портал? По-друге, вже є різні канали. Але це так не працює. Не можна сказати, що ми будемо робити правду або неправду про Україну. Ми завжди відштовхуємося від того, що може й хоче почути аудиторія. Припустимо, аудиторія – населення Донбасу, яка може змінити думку про Україну. На жаль, їм не потрібна правда», – пояснив він.

Те, що для нас буде правдою, для жителів Донбасу не буде такою ж правдою, хоча ця інформація може й відповідати дійсності. Для них правда зовсім інша. Коли ми говоримо про те, що в нас були найчесніші вибори за всю історію, це наша правда. Вони вважатимуть, що це пропаганда.

Крім того, навряд чи одного медіапорталу вистачить, до того ж таких порталів уже маса. Хто хоче знайти інформацію будь-якої якості правди, вже може це зробити, підкреслив політолог.

На його думку, те, що запропонував Зеленський, – хороша ініціатива для громадської організації на п'ять осіб у 2014 році. З точки зору політика верхнього ешелону, якщо дипломатично, то це звучить максимально наївно.

«З точки зору інформаційних технологій, спілкування, ця ідея просто дурна, наївна та неефективна», – наголосив фахівець.

Ба більше, Зеленському не потрібно бути президентом для того, щоб реалізувати ці пропозиції, акцентував він.

«Без оцінки, добре це чи погано, спрацює чи ні, якщо, наприклад, Порошенко пропонує винести на засідання Радбезу ООН питання миротворців, то вже є розуміння, що для цього потрібно бути президентом, щоб впровадити цей план у роботу. Зеленському не потрібно бути президентом, щоб запустити медіапортал, канал або навіть медіакорпорацію під це. Якби він хотів, наприклад, за допомогою СБУ створити підпільну мережу, яка б інформувала людей на Донбасі, то так, тут потрібні повноваження», – резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, в інтерв'ю РБК-Україна Зеленський виступив проти ідеї особливого статусу для Донбасу, сказав, що вважає Путіна ворогом, а також заявив, що одна з ініціатив його команди полягає в створенні для жителів Донбасу російськомовного європейського медіапорталу для правдивого висвітлення подій в Україні, оскільки зараз між населенням ОРДЛО та України стіна.

Також читайте, яке бачення кандидатів щодо повернення непідконтрольних Україні територій.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розібрало програму Зеленського й розпитало експертів, яким обіцянкам не судилося здійснитися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: