Юрист Зеленського зустрічався з головою КСУ: розслідування «Схем»

Читать на русском
Радник-юрист у штабі кандидата Володимира Зеленського Андрій Богдан потрапляє під обмеження люстраційного закону і не може працювати на державній службі.

Радник-юрист у штабі кандидата Володимира Зеленського Андрій Богдан потрапляє під обмеження люстраційного закону і не може працювати на державній службі.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляють «Схеми», посилаючись на дані журналу відвідувань Конституційного суду, копія якого опинилися у їхньому розпорядженні.

Коломойський прокоментував інформацію про зв'язки свого юриста із ЗеленськимЮрист кандидата в президенти України Володимира Зеленського Андрій Богдан є адвокатом олігарха Ігоря Коломойського.

«При цьому 13 березня він таємно відвідував Конституційний суд, де, схоже, мав зустріч із головою суду Станіславом Шевчуком. Саме цей суд наразі вирішує долю закону «Про очищення влади» і може визнати люстрацію неконституційною», - зауважують журналісти.

​За отриманою журналістами інформацією, Андрій Богдан відвідував Конституційний суд 13 березня 2019 року. У графі «замовник пропуску» для Богдана значиться «1 прийм.» (перша приймальня, тобто приймальня голови суду).

Головою Конституційного суду України є Станіслав Шевчук.

У «Схемах» розповіли, що Богдан відмовився відповідати на запитання, яка була мета його відвідин Конституційного суду.

Тиждень тому він запевнив журналістів «Схем» що не розмовляв із Володимиром Зеленським щодо свого призначення на будь-яку посаду.

«Я дуже-дуже давно знайомий із Володимиром Зеленським. Це приватна частина життя... Я з ним дружу давним-давно. І я вам говорю, що я ніколи – ні давно, ні зараз, ні сьогодні, ні місяць тому, ні півроку тому не розмовляв з ним про зайняття мною жодної посади», – заявив Андрій Богдан журналістам «Схем».

Журналісти також намагались зв’язатись з головою суду Станіславом Шевчуком. Спочатку він не відповідав на дзвінки, а потім його телефон був вимкнений.

Конституційний суд понад чотири роки розглядає справу щодо конституційності окремих положень закону «Про очищення влади» (люстрації).

Журналісти розповіли, що відповідно до закону «Про очищення влади», Андрій Богдан не може протягом 10 років працювати на держслужбі з часу вступу закону в силу (тобто до жовтня 2024 року). Він потрапляє під обмеження, бо двічі обіймав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики за часів президентства Віктора Януковича.

«Вперше його призначив на цю посаду Микола Азаров 17 березня 2010 року, звільнив 14 лютого 2011 року своїм указом президент Віктор Янукович. Вдруге Азаров призначив Андрія Богдана урядовим уповноваженим 11 липня 2013 року, а звільнив уже Арсеній Яценюк після Революції Гідності 5 березня 2014 року за власним бажанням», - зазначають у «Схемах».

Відповідно до ЗУ «Про очищення влади» посада Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики входить до переліку посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади.

Крім цього, Богдан фігурує у звіті Департаменту з питань люстрації про результати збору та узагальнення інформації щодо реалізації Закону «Про очищення влади» як особа, у якої «виявлені критерії люстрації».

Нагадаємо, 11 квітня журналісти програми «Схеми» в своїй передачі розповіли, що протягом двох останніх років шоумен і кандидат у президенти Володимир Зеленський одинадцять разів літав до Женеви, коли там мешкав олігарх Ігор Коломойський, а після його переїзду в Ізраїль влітку 2018-го, Зеленський ще двічі злітав до Тель-Авіва.

Журналісти зазначили, що у кожній другій поїздці кандидата у президенти супроводжував юрист олігарха Андрій Богдан, який згодом став головним юридичним радником кампанії Зеленського на виборах президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: