Обіцянка кандидата: чи реально покарати РФ за агресію проти України

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки
Олег Саакянполітолог

За результатами першого туру найбільшу кількість голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо ініціативи Петра Порошенка. Зокрема, чинний глава держави в разі свого переобрання на другий термін обіцяє домогтися відповідальності РФ за завдані Україні збитки та знущання над громадянами України.

Експерт із питань державної безпеки Василь Вовк підкреслив, що серед ключових країн, які вирішують геополітичні питання в сучасному світі, США та РФ.

Він акцентував, що не було фактично жодного випадку, коли хтось притягнув би РФ до відповідальності, в сенсі, щоб вона оплатила завдані збитки.

«Для того, щоб говорити про компенсацію, потрібно, щоб для початку до складу України повернули Крим та окуповані території. Тоді можна ставити питання про те, щоб Росія інвестувала у відновлення інфраструктури Донбасу, але не компенсувала. Це не дуже популярна теза з точки зору ура-патріотизму. Проте саме така постановка виглядає найбільш реальною з огляду на підписаний у майбутньому мирний договір, адже й від цього ми нікуди не подінемося», – зазначив Вовк.

За його словами, Мінські угоди в майбутньому відійдуть на задній план. Зараз за них тримаються, тому що немає альтернативи, але з часом доведеться прийти до якоїсь нової угоди.

«Жити вічно ворогами неможливо. Що показує історія: РФ зараз один із найбільших партнерів ФРН, яка є правонаступницею нацистської Німеччини. Ми маємо пройти через це й маємо про це потроху говорити, якщо хочемо прокладати шлях до миру в майбутньому», – підкреслив експерт.

Без прямих переговорів з РФ Україна не зможе вирішити питання Донбасу та Криму, й ніхто із західних країн, як би ми не просили, нам не допоможе, додав він.

«Це наше завдання, але, звичайно, за підтримки Заходу», – уточнив фахівець.

Він висловив сумніви, що судові позови проти РФ допоможуть вибити компенсацію. Також не варто розраховувати, що ситуація зміниться, якщо в Росії настане якась криза.

«Безглуздо чекати, коли розпадеться РФ, коли впаде Кримський міст. Впаде один міст – збудують інший. І навіть якщо ЄСПЛ ухвалить рішення, наприклад, щодо українських моряків, то воно не міститиме вимогу негайно їх звільнити, а матиме такий характер, що це затримання моряків незаконне, поза межами міжнародного права. А що з цього? РФ завжди може сказати, що в них пріоритет національного права над міжнародним», – пояснив Василь Вовк.

Політолог Олег Саакян також звернув увагу, що судові процеси зазвичай тривають дуже довго й потребують завершення всіх можливих досудових інструментів вирішення спору. Це один з обов’язкових елементів обґрунтування, тому подати позови на самому початку агресії неможливо, вони будуть повернуті.

Він звернув увагу, що РФ дійсно поставила своє національне право вище за міжнародні зобов’язання, тим самим всередині країни знявши із себе зобов’язання виконувати рішення міжнародних інституцій.

Однак, на його думку, це говорить про те, що РФ готується до того, що рішення можуть бути не на їхню користь.

«Якщо буде фахова правнича робота всередині самого процесу, то за деякий час ми можемо отримати рішення на користь України, однак це точно не короткі терміни й не в усіх справах одночасно», – уточнив політолог.

Припинення війни та розвиток армії: що Порошенко та Зеленський обіцяють як кандидати в президентиЯк кандидати в президенти України, що вийшли до другого туру, збираються вирішувати питання нацбезпеки, повернення Криму та Донбасу, а також розвивати армію, ми подивилися в їхніх програмах.

Інше питання, чи буде рішення суду виконане, додав він.

Поки РФ не буде притиснута до стінки й не перебуватиме в стані капітуляції, виконувати рішення міжнародних судів у Кремлі не стануть, підкреслив експерт.

Щодо того, чи вдасться притягнути до виконання покарання керівництво держави, то він не виключив, що в нашому випадку нести відповідальність може «колективний Путін».

«Шансів узяти живим, грубо кажучи, не дуже багато. Зазвичай відповідальність несло оточення, виконавці, а керівник часто не доживав до моменту міжнародного трибуналу. Умови, в яких можна притягнути до відповідальності керівництво держави, зазвичай виникають тоді, коли цей керівник держави вже стає обузою для власної еліти. Ну, або коли держава на межі катастрофи. Фігуруватиме ціла плеяда, як це було після Другої світової», – резюмував Олег Саакян.

Що Порошенко та Зеленський обіцяють як кандидати в президенти для припинення війни та розвитку армії – за посиланням.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розібрало програму Зеленського й розпитало експертів, яким обіцянкам не судилося здійснитися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: