Чому Савченко випустили з-під варти та що буде далі зі справою про захоплення влади – юрист

Читать на русском
Резонансну справу про держзраду та підготовку теракту в Раді цілих чотири місяці відфутболювали суди різних інстанцій, поки в обвинувачених не закінчився термін дії запобіжного заходу.
Надія Савченко та Володимир Рубан

Звільнення нардепа Надії Савченко та її соратника Володимира Рубана з-під варти зовсім не означає зняття з них звинувачення й закінчення судового розгляду. Про це заявив генпрокурор України Юрій Луценко. За його словами, в прокурорів достатньо доказів провини Савченко та Рубана.

Нагадаємо, Надію Савченко звинувачують у підготовці теракту у Верховній раді в змові з керівником Центру звільнення полонених Володимиром Рубаном. Слідство припускає, що метою обвинувачених було фізичне знищення керівництва держави й захоплення влади.

Незважаючи на те, що депутати позбавили Савченко депутатської недоторканності й дали добро на її арешт, вона, як і раніше, є народним депутатом. Чому така резонансна справа отримала несподіваний поворот і які в неї перспективи, «Слово і Діло» розпитало адвоката «Столичної колегії адвокатів» Геннадія Дубова.

Ще 28 січня 2019 року Головна військова прокуратура скерувала обвинувальний акт у кримінальному провадженні Савченко та Рубана до Слов'янського міського райсуду Донецької області. Потім прокурори звернулися до Верховного суду з тим, щоб скерувати справу до Чернігівського райсуду, оскільки в Чернігові живе багато свідків у справі.

Як пояснив Геннадій Дубов, суд мав розглянути обвинувальний акт і призначити підготовче судове засідання. Однак на цьому етапі справу почали «відфутболювати» з одного суду до іншого.

11 лютого Верховний суд скерував провадження на розгляд до Чернігова. Однак суддя попросила самовідвід. Потім адвокати обвинувачених попросили відведення для колегії суддів. 15 лютого Чернігівський апеляційний суд за десять хвилин до закінчення терміну попередньої постанови продовжив термін дії запобіжного заходу на два місяці, хоча й не мав такого права.

Наступні два місяці справа Савченко побувало в Солом'янському райсуді Києва, Київському апеляційному, знову потрапила до Верховного суду й повернулося до апеляційного, звідки її передали до Дарницького райсуду Києва, потім – знову до Київського апеляційного, поки в результаті вона не опинилася 13 квітня в Броварському міському райсуді Київської області.

«Причому до Броварського суду справа надійшла в суботу, й цей день у суді зробили робочим, як відпрацювання за вихідний 31 грудня», – зазначив Дубов.

Нагадаємо, що після всіх перерахованих поневірянь кримінального провадження в різних судових інстанціях, його так і не почали розглядати по суті. У понеділок, 15 квітня, адвокат заявив відвід секретарю судового засідання. Суд пішов до нарадчої кімнати. Адвокат кудись пропав. За цей час закінчився термін утримання Савченко та Рубана під вартою.

Обіцянки країни чудес. Як працювала народний депутат Надія СавченкоСавченко не голосувала за визнання РФ державою-агресором, відмовилася повернути Порошенко орден Героя України та збирається йти в президенти.

Щоб прокурори могли подати клопотання про обрання запобіжного заходу, було необхідно, щоб суд почав підготовче судове засідання. Але цього так і не відбулося. Зате обвинувачені в тяжких злочинах Савченко та Рубан вийшли із зали суду й вирушили в своїх справах.

Наступне засідання суду перенесли на 7 травня. Якщо все піде добре, нарешті буде відкрите підготовче судове засідання, на якому прокуратура отримає можливість подати клопотання про обрання запобіжного заходу.

«Адвокати затягнули час своїми неявками, відводами та іншими більш-менш пристойними й не дуже приводами. Суд не встиг до моменту закінчення терміну тримання під вартою увійти в процедуру й просто переніс засідання. Хоча, теоретично, засідання могло б тривати доти, доки б не призначили підготовче засідання. Все може повторитися в травні», – зазначив Дубов.

Якщо засідання зрушить із місця, то в прокурора з'явиться можливість знову просити обрання запобіжного заходу.

«Це не сильно відрізняється від продовження вже наявного заходу (арешту – ред.), але Савченко вже може заявити, що вона побула на волі два тижні й залишилася в Україні, тому доводи про те, що її потрібно помістити до СІЗО, несуттєві. До того ж вона може аргументувати тим, що їй потрібно виконувати обов'язки народного депутата. Не виключено, що підсудні, їхні адвокати чи судді підуть на лікарняний. Варіантів безліч», – сказав юрист.

За словами Дубова, статті за якими звинувачуються Савченко та Рубан, передбачають безальтернативний запобіжний захід.

«Якщо буквально читати КПК, то виходить, що їх, у кожному разі, мають узяти під варту. Але ця норма КПК суперечить практиці ЄСПЛ. Бували випадки, коли підсудні відсиділи в СІЗО понад рік, і їх відпустили під домашній арешт, при тому, що слухання справи не припинялося.

Європейський суд із прав людини, практика якого є джерелом українського права, стверджує, що сама по собі тяжкість звинувачення не може бути єдиною підставою для взяття під варту як запобіжного заходу. Оскільки запобіжний захід – це не покарання, а спосіб забезпечення належної процесуальної поведінки, в кожному разі, стороні обвинувачення слід довести наявність відповідних ризиків», – зазначив він.

Савченко зі своєю політсилою збирається балотуватися до парламентуНародний депутат Надія Савченко разом зі своєю політичною силою збирається восени балотуватися в парламент.

Щодо можливого розвитку подій на наступному судовому засіданні, то, на думку Дубова, суд може прийняти обвинувальний акт до розгляду, а може й повернути його на доопрацювання прокурору.

«Як правило, коли виникають такого роду ситуації, то обвинуваченому, в якого сплив термін запобіжного заходу, на виході із суду висувають обвинувачення в новому епізоді, й тоді йому обирається новий запобіжний захід. Раніше така практика була постійною.

Але у ситуації із Савченко це неможливо. Оскільки вона хоч і позбавлена депутатського імунітету, але все ще залишається нардепом. Тому на кожне нове звинувачення генпрокуратурі потрібно отримувати згоду Верховної ради на притягнення її до кримінальної відповідальності», – підкреслив юрист.

Тим часом звільнена з-під варти нардеп Надія Савченко планує вийти на роботу до парламенту 23 квітня. Цього тижня депутати працюють у комітетах, проте Рада виключила Савченко з комітету з питань національної безпеки і оборони в березні минулого року.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Савченко разом зі своєю політсилою збирається балотуватися до парламенту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: