НАБУ знову закрило справу про відпочинок Гонтаревої на Мальдівах

Читать на русском
Апеляційний суд столиці не побачив підстав для скасування постанови Національного бюро про закриття справи про відпочинок екс-голови Нацбанку.
Валерія Гонтарева

Національне антикорупційне бюро знову закрило кримінальне провадження щодо можливого недостовірного декларування колишньою головою Національного банку України Валерією Гонтаревою, а саме відпочинку на Мальдівах.

Таку постанову ще 19 грудня 2018 року виніс детектив НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

У зв'язку з цим заявник у справі спробував оскаржити вказану постанову, однак 13 лютого Солом'янський районний суд міста Києва відмовив йому у задоволенні скарги. Так, він пізніше подав апеляційну скаргу на вказане рішення. У ній заявник вказував, що детектив НАБУ в порушення вимог Кримінального процесуального кодексу України взагалі не здійснював процесуальні дії, направлені на доказування подій та обставин, тобто не збирав, перевіряв та оцінював докази з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

За його словами, детектив після повторного відкриття провадження лише обмежився допитами Гонтаревої та її чоловіка, які є зацікавленими у закритті справи. Заявник вказав, що детектив не отримав докази, які підтверджують та відображають суму витрати екс-голови НБУ на відпочинок на Мальдівах.

Вивчивши матеріали скарги, судді залишили її без задоволення. Судді встановили, що детективи з'ясували вартість квитків на Мальдіви, які становила 972,20 доларів на одну особу. Надалі після прибуття до столиці Мальдівських островів чоловік Гонтаревої готівкою ще сплатив 6590 доларів, однак квитанції про сплату не вимагав і не отримав. Таким чином, загальна вартість поїздки не перевищує 250 прожиткових мінімумів, за що не передбачена кримінальна відповідальність за статею 366-1 Кримінального кодексу України (недостовірне декларування). Зазначене також підтверджується результатами перевірки декларацій Гонтаревої Національним агентством з питань запобігання корупції.

Нагадаємо, НАБУ вже закривало цю справу. Однак тоді Київський апеляційний суд скасував постанову детектива про закриття провадження щодо Гонтаревої. Раніше ЗМІ повідомляли, що НАБУ відкрило ще одну справу щодо екс-голови Нацбанку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: