Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Наталія Новак

Читать на русском
Депутат від Блоку Петра Порошенка Наталія Новак виконала три обіцянки з 11, ще три – провалила.

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Наталя Новак (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Новак обрали до Верховної ради восени 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції нардеп дала 11 обіцянок, всі вони з передвиборчої програми партії, за списками якої Новак пройшла до парламенту. Вона виконала 3 обіцянки (27%), не виконала – також 3.

Не виконала Новак обіцянку домагатися перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. У 2015 році депутат підтримала три законопроекти, які стосувалися діяльності АМКУ. Ще низку законопроектів парламент ухвалив минулого року, але з чотирьох ініціатив Новак проголосувала лише за одну – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету України».

Також народний депутат, згідно з програмою, мала домогтися системи автономного функціонування суддів. Однак Новак утрималася на голосуванні за законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який передбачає запровадження механізму обрання суддів виключно на конкурсних засадах. Призначати суддів повинен президент за поданням Вищої ради правосуддя, що забезпечує церемоніальну роль глави держави в цьому процесі. Тому обіцянка провалена.

Впоралася Новак із передвиборчою обіцянкою домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками. Восени 2014 року вона проголосувала за основу проект нового Виборчого кодексу, який, зокрема, запроваджує механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

Крім того, Новак виконала зобов'язання домогтися створення громадського телебачення: вона підтримала законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення та радіомовлення України».

У процесі виконання в парламентаря залишаються 5 обіцянок. Все йде до того, що партійна обіцянка домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори буде провалена. Ані Новак, ані її колеги з фракції «Блоку Петра Порошенка» нічого для її виконання не зробили.

Все ще в процесі обіцянка домогтися скорочення кількості податків і зменшити їх ставки. У Раді Новак уже підтримала законопроекти «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» (він пропонує скорочення кількості податків і зборів із 22 до 9), «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році». А за ініціативу «Про внесення змін до розділу VIІІ «Прикінцеві та перехідні положення» закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці)» вона не голосувала.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: