Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 9-12 квітня

Читать на русском

Верховна рада цього пленарного тижня продовжить розглядати масштабний закон про забезпечення функціонування української мови: депутати пройшли вже 1 тисячу 220 поправок, залишилося ще 862. Завтра робота парламенту розпочнеться саме з цього закону. Крім того, на порядку денному будуть питання ратифікації, блок аграрної політики, інформатизації та паливно-енергетичного комплексу. «Слово і Діло» розбиралося, про що говорили сьогодні на Погоджувальній раді.

Відзначимо, що сьогодні Погоджувальну раду провела віце-спікер Ради Ірина Геращенко, адже голова парламенту Андрій Парубій поїхав у відрядження. На початку засідання Геращенко підбила підсумки першого туру президентських виборів: у голосуванні взяли участь 15 мільйонів 893 тисячі 864 українці, явка – 63,5%.

Голова фракції «Самопомочі» Олег Березюк запропонував Раді негайно ухвалити закон про президента України. Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко, яка до другого туру президентських виборів не пройшла, закликала зосередитися на парламентській виборчій кампанії. Крім того, депутат закликала невідкладно ухвалити низку законів: закон про тимчасові слідчі комісії, зміни до Конституції про скасування недоторканності депутатів, суддів і президента, закон про вибори до парламенту за пропорційною системою та закон про імпічмент.

В «Опозиційному блоці» також вважають, що Рада має цього тижня ухвалити новий Виборчий кодекс. «Для того, щоб не дати перетворити Раду на слухняне знаряддя в руках нової Адміністрації президента, ми маємо проголосувати за нову виборчу систему формування Ради на пропорційній основі за відкритими партійними списками», – заявив Вадим Новинський.

Пропозиції Радикальної партії практично не змінюються: вирішити проблему із завищеними тарифами, ухвалити постанову про повернення до бюджету премії голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва, ухвалити закон «Купуй українське – плати українцям» тощо.

Голова групи «Відродження» Віктор Бондар заявив, що потрібно змінити порядок денний засідань Верховної ради, схвалити цього тижня постанову про скасування підвищення тарифів і про проведення аудиту тарифів, розібратися зі схемами в «Нафтогазі» й перейти до нового Виборчого кодексу та закону про імпічмент.

Нагадаємо, народний депутат Віталій Купрій заявив про створення у Верховній раді міжфракційного об'єднання «За Зеленського».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: