Хто з чинних президентів найдовше перебуває на посаді

Читать на русском

Через два тижні в Україні відбудеться другий тур президентських виборів, і поки складно сказати, чи зможе Петро Порошенко зайняти крісло глави держави ще на п'ять років. Зараз «Слово і Діло» пропонує трохи відволіктися від виборчого процесу в країні й подивитися, хто з чинних лідерів найдовше перебуває на посаді.

Найдовше крісло президента займає Теодоро Мбасого, який очолює Екваторіальну Гвінею вже 36 років і 5 місяців. До влади він прийшов у 1979 році в результаті військового перевороту, при цьому Мбасого скинув довічного президента, свого дядька (якого згодом розстріляли). А в 1982 році його вже обрали президентом, до цього три роки він був головою військової ради.

Трохи менше, 36 років і 4 місяці, перебуває на своїй посаді президент Камеруну Поль Бійя. Востаннє його переобрали восени минулого року, на виборах він отримав більш ніж 71% голосів, у той час як його найближчий опонент – лише 14,2%.

Йовері Мусевені є президентом Уганди вже 33 роки й 2 місяці. До першої десятки «довгожителів» на посаді глави держави також увійшли Омар аль-Башир (Судан), Ідріс Дебі (Чад), Асайяс Афеверкі (Еритрея), Олександр Лукашенко (Білорусь), Емомалі Рахмон (Таджикистан), Дені Сассу-Нгессо (Конго) та Ісмаїл Гелле (Джибуті). Відзначимо, що російський президент перебуває на 15-му місці: Володимир Путін обіймає посаду глави держави майже 15 років (із перервою).

Лише два місяці, як вступили на посаду президента Фелікс Чісекеді в Чилі та Андрі Радзуеліна на Мадагаскарі. У червні має відбутися інавгурація новообраного президента Словаччини Зузани Чапутової.

Нагадаємо, на нашій інфографіці можна подивитися підсумки першого туру виборів президента України у фактах і цифрах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: