Регіональні особливості першого туру: що показало голосування

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог
Руслан Бортникполітолог

Явка понад 60% – уже добре. Дуже велика явка, наприклад 80%, говорить про хворобливість суспільства, високу напругу та неймовірно високі політичні ставки.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Перший тур показав, що склалося два гетто: українського консервативного націоналізму – це області, які взяв Порошенко, та проросійське гетто, яке звузилося до двох областей – Луганської та Донецької. Решта регіонів показують, що Україна одужує. Звичайний середній обиватель, середні погляди», – зазначив Небоженко.

Не варто вважати, що це Зеленський зшиває країну, просто країна вже обрала між двома крайнощами, які звузилися до своїх історичних розмірів, додав він.

«Західна Україна голосувала слабко. Після Свинарчука та інших корупційних історій корупція виявилася найвищою цінністю націоналізму», – уточнив політолог.

Також, на його думку, голосування на Сході свідчить про те, що час сильних проросійських партій сплив.

«Навіть зовнішній вигляд Бойка говорить про те, що він втомився від таких перемог», – підкреслив Небоженко.

Підсумки першого туру виборів президента України у фактах та цифрахМи подивилися, скільки виборців проголосували у першому турі президентських виборів, у якій країні найбільше голосів здобули Зеленський та Порошенко та у яку суму кожному з них обійшовся один голос виборця.

Політолог Руслан Бортник також звернув увагу, що більш активний і мобілізований електорат був у Києві та Східній Україні. За відсотками досягнуті параметри Західної України, але на Сході живе вдвічі більше людей.

«Через це результат Зеленського – це результат активних центральних і східних областей України. Явка на заході України просіла. Причин кілька – втома й, звичайно, масова міграція українців», – констатував він.

Порошенко наздогнала його політика, українці виїхали з регіонів, де його підтримували. В підсумку президент недорахувався мільйонів виборців, уточнив політолог.

«Слово і Діло» підбило проміжні підсумки виборчої кампанії за результатами першого туру.

Пропонуємо пройти наш тест з обіцянками Порошенка та Зеленського з їхніх передвиборчих програм.

Детальніше про програмні обіцянки кандидатів Зеленського та Порошенка щодо економіки та соцполітики – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: