У НКРЕКП порівняли ціни на тепло в Україні та ЄС

Читать на русском
У НКРЕКП взяли для порівняння тільки п'ять країн ЄС і повідомили, що вартість опалення в Україні нижча, ніж у Східній Європі.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), оприлюднила дані за вартістю централізованого опалення в Україні та деяких країнах Європейського Союзу.

Як пише «Слово і Діло», про це комісія повідомила на своїй сторінці в Facebook.

Тарифи на послуги ЖКГ: що обіцяють кандидати в президентиЗнизити ціни на газ, припинити тарифний грабунок людей олігархічними кланами й запровадити мораторій на підвищення вартості комуналки обіцяють у передвиборчих програмах кандидати в президенти.

Відзначимо, що регулятор взяв для порівняння тільки п'ять країн Євросоюзу. Так, за даними комісії, середня вартість послуги централізованого опалення в Україні становить 1536 грн/Гкал. У країнах ЄС, дані за якими наводить НКРЕКП, вартість така: Естонія - 2642 грн, Латвія - 2206 грн, Данія 2330 грн, Чехія - 2848 грн, Словаччина - 3283 грн.

Також за даними НКРЕКП, середньомісячне споживання електроенергії в 2018 році на одне домогосподарство в Україні склало 164 кВт ∙ год, що майже удвічі менше, ніж загалом по країнах ЄС (304 кВт ∙ год). У той же час, вартість електроенергії (1,28 грн за кВт ∙ год) в Україні значно нижча, ніж у країнах-сусідах (Румунія - 4,21 грн, Польща - 4,86 ​​грн, Словаччина - 5,84 грн, Чехія - 6,81 грн).

Тривалість перерв у електропостачанні в Україні значно вища, ніж у країнах ЄС: планові 455 хвилин за 2018 рік, позапланові - 696. В ЄС - 160 хвилин планові, 102 - непланові.

Нагадаємо, з січня тариф Київтеплоенерго на виробництво тепла для жителів Києва зріс на 22,7%. Для релігійних організацій тариф підвищено на 105,8%. Однак для бюджетних організацій тариф знижено на 17,1%, для інших - на 17,1%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: