Оплата комуналки: чи буде нова хвиля підвищення тарифів навесні

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Дійсно має бути підвищення тарифів. Формула, за якою підвищили тарифи минулого року, це передбачає. Але все залежить ще й від результату виборів. Наприклад, Тимошенко обіцяє зниження цін на газ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи ймовірність підвищення тарифів навесні.

«Якщо нічого не зміниться, то ймовірно, що підвищення цін на газ буде. Є домовленості з МВФ, їм слідуватимуть. Але тут є ще один важливий нюанс. Коли вели переговори, ціна на нафту була вищою. Відповідно, ціна на світових ринках була вищою. Зараз вона трохи знизилася. Як це корелюватиметься? Ті цифри підвищення були розраховані на ті ціни на газ», – зазначив Дяченко.

Наскільки корелюватимуть ціни залежно від кон'юнктури – поки питання. Ціна орієнтована на імпортний паритет, додав він.

«Імпортна ціна знизилася. Вона була близько $70, а зараз – $62. Тобто ціни впали. Цей момент мають врахувати, але як буде насправді, невідомо», – підкреслив експерт.

Загалом, підвищення цін на газ, скоріш за все, відбудеться, якщо не зміняться президент і Кабмін, уточнив він.

«Зараз в Україні й це питання залежить від результату виборів. Наприклад, Тимошенко обіцяє знизити ціни. Економічні можливості є. Ті гроші, які отримують на інвестиції, наші компанії просто не можуть освоїти. Це величезні кошти. Тариф кратно перевищує собівартість», - констатував енергетик.

Він нагадав, що в 2016 році виділили колосальні кошти на видобуток, і за цей час він збільшився десь на мільярд, але вкладаючи такі кошти, цей показник має бути більшим.

«У 2017 році, відповідно до звітів, 85% собівартості – ціна газу. У 2018 році складові радикально не зміняться. Технології ніхто радикально не змінив. В Україні середня собівартість палива – 85%. Якщо помножити 0,85 на 25, то буде близько 22%. На стільки можуть зрости ціни на тепло. Практично пропорційно. Оскільки в нас практично все виробництво тепла на газу – пряма пропорція», – резюмував Сергій Дяченко.

Як відомо, міністр соцполітики Андрій Рева ще в 2018 році заявляв, що підвищення, яке відбулося з 1 листопада, – це 60% від ринкової ціни. За його словами, ця формула передбачає з 1 травня 2019 року підвищення цін для населення до 80% від ринкової вартості газу.

Відзначимо, Юлія Тимошенко запевнила, що після обрання її президентом України ціна на газ для населення буде мінімум удвічі меншою, ніж сьогодні.

Також ми писали, як зростатимуть тарифи до 2021 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: