У G7 закликали Росію звільнити українських моряків

Читать на русском
Глави МЗС країн великої сімки (G7) закликали Росію звільнити українських моряків, які в листопаді минулого року були захоплені в районі Керченської протоки.

Глави МЗС країн «великої сімки» (G7) закликали Росію звільнити українських моряків, які в листопаді минулого року були захоплені в районі Керченської протоки.

Про це йдеться в комюніке, поширеному за підсумками зустрічі міністрів у Франції в суботу, 6 квітня, пише «Слово і Діло».

«Ми закликаємо Росію відпустити затриманих членів екіпажу, повернути кораблі і не перешкоджати проходженню суден через Керченську протоку», - йдеться в комюніке.

У G7 вважають, що «немає виправдання застосування Росією військової сили проти українських кораблів та персоналу».

«Ми закликаємо до стриманості, належної поваги міжнародного права і запобігання будь-якій подальшій ескалації», - підкреслюється в документі.

Також міністри закордонних справ країн G7 висловили крайню стурбованість складною обстановкою і гуманітарною ситуацією на Донбасі.

«Ми переконані в тому, що єдиний вихід досягти мирного та сталого врегулювання конфлікту може бути тільки за допомогою повної імплементації обома сторонами їхніх зобов'язань у рамках «мінських угод» з метою відновлення територіальної цілісності України», - йдеться в документі.

Крім того, в комюніке G7 підкреслюється, що «економічні санкції можуть бути зняті тільки в тому випадку, якщо Росія повністю виконає ці домовленості, але ми також готові вжити подальших обмежувальних заходів, якщо дії Росії цього зажадають».

Нагадаємо, 25 листопада російський спецназ захопив два українські катери Бердянськ і Нікополь та буксир Яни Капу на підході до Керченської протоки. 24 українських моряків були заарештовані за звинуваченням у «незаконному перетині кордону РФ», троє з них отримали поранення.

Усі захоплені моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: