Перемога меншого страху над більшим: що сформує вибір у 2-му турі

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Зараз на період другого туру відбувається вже демократична мобілізація. Наприклад, військові не одноголосно, як в авторитарних режимах, голосували за верховного головнокомандувача.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Цибулько.

«На тих дільницях, де голосували військові, Зеленський набрав достатньо голосів. Тобто не можна сказати, що верховний головнокомандувач монополізував голоси військових, як своїх кріпаків. Тому можна сказати, що зараз відбуватиметься певне співставлення настроїв, інтересів, регіональних еліт, великого бізнесу, місцевого самоврядування», – зазначив Цибулько.

На його думку, це три фактори, які зможуть сформувати вибір на другий тур. Окрім того, на Західній Україні голосували не дуже активно. За рахунок біженців з окупованих територій змінилися настрої не тільки в центрі, але й на сході України.

При тому, що у Львові, наприклад, Зеленський набрав достатньо голосів, а отже, річ не лише в молоді. Це свідчить про те, що протестний настрій є в усій Україні, додав він.

Які країни очолили лідери без політичного досвідуЩо поєднує президентів Сирії Башара Асада та США Дональда Трампа, а також неодноразового прем’єра Італії Сільвіо Берлусконі? Всі вони не мали політичного досвіду до того, як прийшли до влади.

«Зеленський консолідував протестні настрої. Однак все-таки громадянин хоче якось із державою домовлятися, співіснувати. Тому дійсно важливим буде перетікання голосів тих, хто голосував за Смешка. Чи готові вони голосувати за Зеленського? Голоси тих, хто голосував за Ляшка. Чи готові вони підтримати Зеленського? А це переважно україномовний електорат центру України, доволі патріотичний. Ще є електорат Гриценка. Чи підуть вони за Зеленського? Ні», – підкреслив експерт.

Електорат Тимошенко також не буде масово підтримувати Зеленського. Якщо Бойко зайняв нішу відверто промосковського кандидата Сходу й Півдня, а Зеленський – із розмитими параметрами, то цікаво, куди переходитиме електорат Вілкула, уточнив він.

На його думку, голоси системних промисловців, які зібрали Бойко та Вілкул, не так масово переходитимуть до Зеленського, як, можливо, хтось розраховує.

«У другому турі буде багато дивних мотивів походу на вибори. Другий тур – це все-таки змагання негативів. Тобто перемога меншого страху перед більшим. Яка перспектива, з ким співіснувати наступні пять років, більше лякатиме виборців – із передбачуваним Порошенком чи непередбачуваним Зеленським?», – резюмував Володимир Цибулько.

Які країни очолили лідери без політичного досвіду –за посиланням.

Раніше ми розбиралися, що обіцяють Зеленський і Порошенко в своїх передвиборчих програмах.

Нагадаємо, за передвиборчими обіцянками Володимира Зеленського та Петра Порошенка можна пройти тест.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: