Суд на прохання поліції заарештовував рахунки пов'язаної з нардепом фірми

Читать на русском
Поліцейські просили суд накласти арешт на рахунки фірми, яка, за даними журналістів, пов'язана з членом Верховної Ради.

Суд за клопотанням Національної поліції накладав арешт на банківські рахунки ПП «ВІ АЙ ПІ Департмент», яка, за даними журналістів, пов'язана з народним депутатом Антоном Яценком.

Про це йдеться в рішеннях Голосіївського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як з'ясували журналісти Bihus.info, Фонд державного майна запустив Єдину базу даних звітів про оцінку – систему, котра мала побороти ринок «чорної оцінки» і не дати українцям ухилятися від податків. За законом якщо ти часто купуєш та продаєш нерухомість (продаєш більше 1 об'єкту на рік або продаєш куплене упродовж 3 років), то заплатиш податок – 5% від вартості майна. Але не ринкової вартості, а тієї, яку визначить професійний оцінювач.

Тож чим нижче оцінка, тим менше податок. Щоб його уникнути у нечесних оцінювачів «купували» оцінки з заниженими до абсурду сумами. Проте Верховна Рада прямо в Податковий кодекс вгатила «реформу» змін у процедурі оцінки, які до оподаткування не мають стосунку. Ключова зміна: створення «Єдиної бази даних звітів про оцінку». Оцінювачі мають надсилати до неї звіти про свої оцінки, а база – автоматично порівнює їх з ринковими цінами на подібну нерухомість, та дозволяє або ні продавати нерухомість за ціною оцінювача.

Антон ЯценкоНародний депутат України

База належить Фонду держмайна. Однак оцінювач не може просто взяти і передати свої документи. Між ним та Фондом у закон вписали посередника – електронний майданчик. Тепер оцінювач надсилає свій звіт на сайт посередника, а той – передає його в базу. Так, пізніше Фонд підключив електронний майданчик «Оцінка.online», який належить ПП «ВІ АЙ ПІ Департмент». За даними журналістів, вказана фірма пов'язана з нардепом Яценком. Пізніше до системи підключили ще два електронних майданчики, проте, як встановили журналісти, вони всі пов'язані між собою, оскільки сайти мають абсолютно ідентичний програмний код, а документи однієї компанії знаходили на сайтах іншої.

У зв'язку з цим Нацполіція порушила кримінальне провадження за фактами можливого зловживання службовим становищем посадовцям ФДМ, які всупереч інтересам служби, з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи підключили до Єдиної бази звітів - ПП «ВІ АЙ ПІ Департмент», чим спричинили тяжкі наслідки інтересам окремих громадян та юридичних осіб.

Поліція встановила, що ПП «ВІ АЙ ПІ Департмент» в порушення вимог чинного законодавства за один такий звіт збирала з нотаріусів гроші. Оглядом руху коштів по рахунках компанії встановлено, що на них поступили грошові кошти в сумі близько 11 млн грн, однак, на час здійснення тимчасового доступу до зазначеної інформації, грошові кошти на рахунках відсутні. Таким чином, поліцейські вважають, що незаконно отримані грошові кошти від сплати за кожну перевірку реєстрації звіту про оцінку в Єдиній базі, негайно виводяться службовцями фірми у власних цілях. Так, слідчі ініціювали накладення арешту на рахунки «ВІ АЙ ПІ Департмент» в ОТП банку, ПриватБанку та Правекс банку. Вказані клопотання у лютому 2019 року суд задовольнив.

Однак вже у березні суд скасував арешт грошових коштів на рахунках «ВІ АЙ ПІ Департмент» у ПриватБанку та Правекс банку. Водночас зазначимо, що Національне антикорупційне бюро також розслідує аналогічне провадження.

Нагадаємо, генеральний прокурора забрав у НАБУ справа банку Олега Бахматюка і передав до поліції. Раніше НАБУ розслідувало можливе збагачення директора інституту експертиз.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: