«Справа Альперіна»: суд не відвів суддю, попри заяву НАБУ

Читать на русском
Одеський адмінсуд не побачив підстав для відводу судді від розгляду оскарження фірмами  бізнесмена з Одеси фіскальної перевірки.

Одеський окружний адміністративний суд залишив суддю Михайла Кравченка розглядати оскарження фірмою, пов'язаною з бізнесменом Вадимом Альперіним, наказу Державної фіскальної служби в Одеській області про документальну перевірку.

Таке рішення 29 березня ухвалила інша суддя суду Маргарита Цховребова, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, фірма «Ількасар» подала позов до ДФС, в якому просила визнати протиправним наказ фіскалів про документальну перевірку понад 20 компаній, у тому числі цієї. Вказана перевірка була призначена фіскалами на підставі матеріалів, переданих детективами Національного антикорупційного бюро в рамках кримінального провадження щодо зловживань на київських митницях. За даними слідства, в 2016-2017 роках службові особи Київської міської митниці ДФС, Київської митниці ДФС, Одеського окружного адмінсуду, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, використовували своє службове становище всупереч інтересам служби для сприяння злочинній діяльності з заниження митної вартості імпортованих в Україну товарів низкою юридичних осіб, імовірно пов'язаних з Альперіним.

Детективи встановили, що формально митники відмовляли в прийнятті декларацій із істотно заниженою вартістю товарів і ухвалювали рішення про її коригування, не здійснюючи при цьому передбачених Митним кодексом України дій для належного контролю митної вартості товарів. Вказане стало підставою для звернення фірм до Одеського окружного адмінсуду з позовом про скасування цього коригування вартості товарів і повернення їм грошей, внесених на рахунки митників (понад 450 мільйонів гривень). У Бюро також з'ясували, що вказані позови фірмами подавалися не по одному, а одразу десятками для того, щоб потрапити на необхідного суддю. Детектив додав, що суддями цього суду Михайлом Кравченком, Нінель Потоцькою, Олександром Гусевим і Костянтином Єфіменком були задоволені всі позови фірм, пов'язаних з Альперіним.

Правоохоронці навели приклад, що у січні 2017 року TOB «ТК Укрпромторг» подано до ООАС одночасно 10 адміністративних позовів, які були залишені без руху через несплату судового збору та іншого. Надалі ці позови були розподілені на різних суддів, проте лише у розподіленій на суддю Кравченка справі було усунуто недоліки позову та уточнено позовні вимоги, заявлені в інших позовних заявах. На думку детектива, це свідчить про маніпуляцію автоматизованим розподілом справ між суддями з метою визначення конкретного судді, який розглядатиме спір. У Національному бюро додали, що таким же чином одночасно позови були подані фірмами ТОВ «Укрінвест, ЛТД» (8 позовів) і ТОВ «Кріссистемс» (17 позовів), а недоліки були усунені лише у тих справах, які розподілили на суддя Кравченка. У зв'язку з цим детективи просили відвести цього суддю від розгляду позову фірми «Ількасар» до одеських фіскалів, оскільки він може бути упередженим.

Однак вивчивши заяву НАБУ, суддя Цховребова відмовила в її задоволенні. Вона зазначила, що зазначені доводи детективів є лише припущеннями.

Нагадаємо, в цій справі суд заарештував понад 300 млн грн. Пізніше, Генеральна прокурора затримала Альперина за підозрою в реченні детективу НАБУ в закритті його справи і зняття арешту з грошей. Також ГПУ передала цю справу до суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: