НАБУ взялося за київських митників: заарештували майже 300 мільйонів гривень

Читать на русском
Детективи Антикорупційного бюро взялися за столичних митників у справі про розмитнення товарів за заниженими цінами.

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують кримінальне провадження за фактом можливого зловживання службовим становищем чиновників Київської митниці та Київської міської митниці Державної фіскальної служби, які могли сприяти злочинній діяльності з розмитнення товарів за істотно заниженою митною вартістю для фірм, пов'язаних, скоріш за все, з одеським бізнесменом Вадимом Альперіним.

В рамках цієї справи НАБУ змогло домогтися арешту майже 300 мільйонів гривень, які перебувають на рахунках Київської міської митниці в главку Державної казначейської служби в Києві, пише «Слово і Діло».

За версією слідства, групою осіб протягом 2016-2017 років зареєстрована в місті Одеса низка підприємств, від імені яких здійснене ввезення на митну територію України товарів з декларуванням істотно заниженої митної вартості при митному оформленні цих товарів у столичних митницях. У клопотанні детектив вказав, що йдеться про 21 компанію.

У Бюро додали, що формально митники відмовляли в прийнятті цих декларацій і ухвалювали рішення про коригування заявленої митної вартості товарів, не здійснюючи при цьому передбачених Митним кодексом України дій для належного контролю митної вартості товарів.

Як вказав детектив, окрім сплати занижених митних платежів, зазначеними підприємствами була здійснена сплата на рахунки столичних митниць коштів у розмірі різниці між сумою митних платежів.

У Бюро підрахували, що за такою схемою на рахунках Київської митниці та Київської міської митниці опинилися понад 390 млн грн, які мали бути повернуті компаніям після скасування Одеським окружним адміністративним судом рішень про коригування заявленої митної вартості з метою отримання неправомірної вигоди. Представниками цих підприємств були подані обумовлені адміністративні позови до Одеського окружного адмінсуду, частина з них вже була розглянута. Внаслідок таких дій компаніям повернули понад 100 млн грн.

У НАБУ додали, що крім вищевказаних понад 100 млн грн, підприємствам мали повернути ще 288 млн грн після завершення розгляду адмінпозовів у суді. У зв'язку з цим детектив клопотав про арешт цих коштів на рахунках київських митниць у Держказначействі, тому що вони визнані речовим доказом. Суд повністю задовольнив клопотання.

За інформацією «Слова і Діла», компанії, що фігурують у матеріалах провадження, можуть бути пов'язані з одеським бізнесменом Вадимом Альперіним.

Нагадаємо, НАБУ вручило екс-народному депутату Миколі Мартиненку ще одну підозру.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, що Бюро розслідує ще одну схему із закупівлею палива філією «Укрзалізниці».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: